El Parc Agrari s’oposa a l’ampliació de la ZEPA proposada pel Govern

Asseguren que cal una millor gestió de l'actual Zona d'Especial Protecció de les Aus abans de pensar a ampliar-la en contra dels interessos agrícoles del territori
Dimecres, 25 gener 2023 · 11:18 hores ActualitatGeneralTerritori

En verd, extensió final de la ZEPA si s'aprova l'ampliació proposada per la Generalitat.

Actualitat
General
Territori

El Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat assegura que els plans del govern català d’ampliar la Zona d’Especial Protecció de les Aus (ZEPA) al delta del Llobregat no és la forma més viable de complir amb els requeriments europeus per blindar la biodiversitat al territori. Així ho ha assegurat la gerent d’aquest ens, Helena Perxacs Motgé, qui ha reclamat una millor gestió de la ZEPA actual abans d’ampliar-la. Ho ha fet a una entrevista a elprat.radio on ha assegurat que:

“La gestió no s’ha fet bé. S’han perdut espais naturals protegits que s’havien d’haver defensat en el seu moment i, per tant, creiem que primer s’ha de millorar la gestió d’aquests espais, abans de decir ampliar-los. Pots anar ampliant, però si no en fas una bona gestió, la biodiversitat no la milloraràs”.

Helena Perxacs Motgé, Gerent del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat

Europa reclama més protecció

A principis de 2021 la UE va obrir un procediment d’infracció a Espanya pel mal estat de conservació de la Xarxa Natura 2000 al delta del Llobregat. A la carta enviada des de Brussel·les al govern espanyol es reclamaven mesures per millorar la protecció d’aquests espais davant amenaces com l’ampliació de l’aeroport del Prat.

La Generalitat va iniciar aleshores un procediment per ampliar les zones ZEPA. Aquest estiu es va donar a conèixer el projecte, que gairebé duplica el territori inclòs en aquesta zona. Segons els primers plans del Govern es passaria de 935 hectàrees a més de 2380. L’allau d’al·legacions a l’ampliació de la ZEPA va obligar la Generalitat a ampliar un mes el període d’informació pública, fins al 31 d’octubre. Ara el Govern estudia les al·legacions abans de presentar el pla definitiu.

El Consorci, preocupat per l’activitat agrícola

El consorci és un dels ens que ha presentat al·legacions al projecte d’ampliació de la ZEPA perquè consideren que posa en risc l’activitat econòmica al territori:

“Amb l’ampliació passaran per davant del cultiu la protecció d’una determinada espècie d’au o d’hàbitat. Hem de pensar quina és la prioritat del Parc Agrari i des del Consorci pensem que és una zona per produir-hi aliments”.

Helena Perxacs Motgé, Gerent del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat

Limitacions en diverses pràctiques agràries

La designació de noves zones ZEPA vindran acompanyades, segons el Govern, del Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge que reclama l’Ajuntament del Prat des de fa anys. En aquest document també s’hi inclourien els usos i pràctiques dels espais agrícoles, que podrien limitar, entre d’altres, les construccions d’edificacions cobertes o hivernacles, la captura d’animals o fins i tot alguns usos de l’espai, encara per concretar en el marc del Pla de Protecció del Delta.

Precisament aquestes limitacions posarien en risc el projecte de HUB agroalimentari que volen impulsar ajuntaments com els de Viladecans, Gavà i Sant Boi amb el suport de la patronal agrària Institut Agrícola Català de Sant Isidre. Unes limitacions que, segons la gerent del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, no estan pensades per al tipus d’agricultura que s’hi fa:

“Normalment, la Xarxa Natura 2000 s’ha desenvolupat a zones agràries de secà, que són extensives. És completament diferent del tipus d’agricultura que tenim aquí, que depèn del regadiu amb parcel·les més petites, amb més rotació de cultius. És una idiosincràsia diferent”.

Helena Perxacs Motgé, Gerent del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat

Tanmateix, la ZEPA està pensada per garantir la conservació de les espècies incloses en la directiva europea de protecció de les aus, independentment del tipus de territori on puguin trobar-se aquestes espècies. En el cas concret del delta del Llobregat, fons municipals descriuen el territori com un “mosaic” de paisatges, hàbitats i usos que permeten que hi hagi aus en zones on habitualment no n’hi hauria.

Preocupació pels abocaments il·legals i els robatoris

En l’entrevista del Prat Ràdio, la gerent del Consorci del Parc Agrari també ha mostrat la seva preocupació per l’increment d’abocaments il·legals de runa i brossa que comporten un augment de les despeses per als municipis que en formen part. En aquest sentit, ha recordat que aquestes pràctiques són sancionables. També ha destacat l’augment de robatoris de productes agrícoles per al seu consum o la venda il·legítima. De tot plegat, així com de l’afectació del temporal de vent i les glaçades als cultius, n’ha parlat a una entrevista emesa pel “Connectats“. La podeu escoltar completa al següent enllaç: