El Prat reclama una auditoria sobre l’estat ambiental del Delta del Llobregat

L’Ajuntament del Prat ha denunciat novament els incompliments d’Aena amb el territori després de l’anterior ampliació de l’aeroport, fa 20 anys
Dilluns, 18 octubre 2021 · 17:03 hores ActualitatEconomiaInfraestructures

Actualitat
Economia
Infraestructures

L’Ajuntament del Prat ha denunciat novament els incompliments d’Aena amb el territori després de l’anterior ampliació de l’aeroport, però, avui, ha anat un pas més enllà i ha reclamat una auditoria sobre l’estat ambiental del Delta del Llobregat. Així ho ha fet aquest matí en una visita als espais naturals amb tècnics especialitzats on, vint anys després de la construcció de la tercera pista, encara no s’han executat les compensacions incloses a la Declaració d’Impacte Ambiental de 2002.

En concret, segons el Consistori, no s’haurien complert les compensacions ambientals pel que fa a la protecció del sistema hidrològic i de les llacunes, la restauració d’hàbitats, la creació de corredors biològics i la conservació de la fauna dels hàbitats naturals prioritaris dels espais protegits. Per això, el director de Medi Ambient de l’Ajuntament, Joan Herrera, ha reclamat novament «que la Generalitat compleixi amb un Pla Especial de Protecció del Delta». I ha afegit: «I després cal que les grans infraestructures, que emeten gasos d’efecte hivernacle i que tenen una afectació òbvia sobre els espais protegits, tinguessin entre la seva responsabilitat ambiental posar recursos perquè el Consorci del Delta del Llobregat no tingui un pressupost manifestament insuficient».

Fer corredors biològics, una de les prioritats

Precisament per analitzar la situació dels espais naturals del Delta, l’equip de govern ha elaborat un document de síntesi dels dictàmens encarregats per l’Ajuntament sobre la possible ampliació de l’aeroport i els resultats són contundents: les compensacions no s’han executat o els resultats no han garantit l’equilibri ecològic del Delta. D’altra banda, el document posa de relleu la necessitat de protegir els espais naturals que es troben en perill de desaparèixer i prioritza, entre altres actuacions, la creació de corredors biològics entre El Prat i Viladecans, que esdevenen essencials per a la supervivència de la biodiversitat del territori: «Si no hi ha aquesta connexió, no hi ha intercanvi genètic entre espècies d’ambdós costats i això deriva en extincions locals i l’empobriment de les poblacions», diu Enric de Roa, tècnic del Consorci.

Per tot plegat, l’Ajuntament ha reclamat que la Generalitat posi en marxa el Pla Especial de Protecció del Delta que ja fa anys que es prometre pel territori. També exigeixen que s’efectuïn les compensacions pendents i que es faci la mencionada auditoria per conèixer l’estat real dels espais naturals deltaics i de totes les actuacions que no estan funcionant per mantenir-se la biodiversitat. Un document que hauria de posar fi a l’actual «descoordinació total que hi ha entre administracions», segons opina Narcís Prat, catedràtic emèrit d’Ecologia de la UB: «Hi ha moltes administracions actuant a la seva. Està l’aeroport; la Generalitat, per exemple, cuida molt el Remolar-Filipinas, però no fa res a la Ricarda; l’Ajuntament del Prat fa el que pot; mentre que la resta va a la seva fent urbanitzacions i, per tant, hi ha una descoordinació total mentre hi ha una regressió marina».

“Si no hi ha corredors biològics no hi ha intercanvi genètic entre espècies i, per tant, això deriva en extincions locals o l’empobriment de les poblacions”

El document presentat també posar de relleu que la proposta d’ampliació de la tercera pista sobre la Ricarda que proposava Aena no compliria amb els tres requisits essencials per a edificar sobre espais protegits per la Xarxa Natura 2000. En primer lloc, la manca de demanda real de més trànsit aeri invalidaria l’argument d’interès públic. De l’altra, sí que hi ha alternatives a la construcció de la pista, com el canvi d’operativa o l’ús d’aeroports com Reus o Girona. I, finalment, tampoc es compliria amb què l’afectació sigui sobre un espai reproduïble, ja que els informes asseguren que no es pot traslladar la Ricarda a enlloc.