L’Ajuntament podria perdre més de 9 milions d’euros per la nul·litat de l’impost de la plusvàlua

El ple municipal demana un fons de compensacions als Pressupostos Generals de l'Estat i blindar legalment els ingressos que la sentència del Constitucional ha retallat
Dijous, 4 novembre 2021 · 08:45 hores ActualitatEconomiaPle municipal

Actualitat
Economia
Ple municipal

El ple municipal de l’Ajuntament del Prat celebrat ahir va aprovar una moció que fa diverses reclamacions a l’Estat en relació a l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, conegut com a impost de la plusvàlua, després que el 26 d’octubre el Tribunal Constitucional (TC) declarés nul el mètode de càlcul d’aquest impost. La moció es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups excepte de Cs, que s’hi va abstenir.

Aquest impost grava la transferència (per compravenda, herència…) de terrenys o immobles de naturalesa urbana o especial (com els situats en la zona de l’aeroport o el port) de qualsevol tipus: solars, habitatges, locals comercials, naus, aparcaments, etc.

La moció reclama la incorporació als Pressupostos Generals de l’Estat de 2022 d’un fons de compensació per les pèrdues que suposarà per als ajuntaments l’anul·lació d’aquest impost. La moció també demana una nova llei de finançament dels ens locals que acabi amb l’actual inseguretat jurídica.

Pèrdues milionàries i reducció d’ingressos

En el cas del Prat, l’Ajuntament calcula que la nul·litat de l’impost pot suposar unes pèrdues acumulades de més de 9 milions d’euros. A més, d’ara endavant es deixarien d’ingressar uns 3 milions d’euros anuals, és a dir, aproximadament el 3 % del pressupost municipal anual.

El Govern espanyol prepara una nova llei “immediata”

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar dilluns que el Govern espanyol té preparada “una norma substitutòria” perquè els ajuntaments puguin continuar aplicant la plusvàlua. Montero va dir que la proposta “serà immediata” i que la presentarà al Consell de Ministres tan bon punt es conegui la sentència del TC i el Ministeri d’Hisenda hagi comprovat que “la feina en la qual ha anat avançant es correspon” amb el que fixa la resolució. La ministra va garantir que es podrà seguir aplicant l’impost amb “seguretat jurídica dels contribuents i garantint el finançament local”.

A continuació podeu veure tota la crònica del Ple Municipal ordenari del mes de novembre: