El Govern rebutja l’ampliació de l’aeroport que AENA recull al DORA

L’Executiu català exigeix explicacions a AENA per incloure al document aeroportuari l’ampliació de la tercera pista als espais naturals de la Ricarda després que l’alcalde del Prat considerés que «van mentir» a l’agost
Dilluns, 6 setembre 2021 · 12:05 hores ActualitatEconomiaInfraestructures

Estany de la Ricarda

Actualitat
Economia
Infraestructures

El que havia de ser un pur tràmit per a AENA -la presentació del Document de Regulació Aeroportuària (DORA) al Comitè de Coordinació Aeroportuària de Catalunya abans de la seva aprovació al Consell de Ministres- ha derivat en un distanciament notable del Govern de la Generalitat que, després de pactar a l’agost amb l’Estat tirar endavant el pla d’inversions que recollia ampliar la tercera pista del costat de l’espai natural de la Ricarda, ara consideren que el document presentat no respecta el mencionat acord.

Mijoler acusa al Govern de mentir

Tot això ha passat després de la compareixença de l’alcalde de la ciutat, Lluís Mijoler, qui divendres al migdia va acusar al Govern de la Generalitat de «mentir» en assegurar a l’agost que l’ampliació de l’aeroport es faria sense afectacions mediambientals. De fet, el mateix Comitè de Coordinació Aeroportuària de Catalunya que presentava el DORA era co-presidit per Raul Medina, director general de Aviación Civil, i pel secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavin.

Tot i el paper actiu, doncs, de la Generalitat en aquesta reunió, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, desencadenava per la tarda un seguit de reaccions en contra de la proposta que recull el DORA amb aquest tuit: «Exigim explicacions i la rectificació d’un DORA que malmet la zona protegida de la Ricarda. Cada pas que es faci ha d’incloure el compromís de consens. Preservar els espais naturals no és una opció, és una obligació no negociable”.

Poc després i davant la passivitat de Junts, ERC feia públic un comunicat en aquest sentit: «ERC es mostra en contra de la reforma que recull el DORA que preveu ampliar el camp de vol l’aeroport cap a la zona est, afectant l’espai natural de la Ricarda al Prat de Llobregat. ERC es referma en la necessitat de millorar una infraestructura d’aquestes característiques amb inversions, però en cap cas a costa de malmetre un espai natural ni de trinxar el territori».

AENA recull, sense detallar, l’afectació a la Ricarda

Per la seva part, AENA es defensava davant les preguntes de la premsa amb un primer comunicat i després amb una nota de premsa pública on recordava que el DORA recollia l’acord pactat a l’agost amb la Generalitat. «Se garantizará el modo segregado actual para la operativa de pistas y se realizará la ampliación de la pista 07R/25L hacia el Este, así como la construcción de un terminal satélite que dé servicio a los vuelos de largo radio que se operarían gracias al alargamiento de la pista».

El que no menciona clarament, però, aquesta nota de premsa és que el DORA, tal i com hem pogut confirmar al document complet presentat divendres, recull explícitament l’afectació a la Ricarda, espai protegit a la Xarxa Natura 2000: «Planificada para estar operativa en 2029 se prevén inversiones durante DORA 2022-2026 asociadas a mejoras en la eficiencia operativa en el campo de vuelos y ampliación de la pista 07R/25L y sus rodaduras asociadas hacia el Este, calles de rodaje, accesos a pista y plataforma de deshielo, destinadas a maximizar la capacidad y flexibilidad del campo de vuelo. La ampliación del campo de vuelos, y concretamente de la pista 07R/25L y sus rodaduras asociadas hacia el Este, manteniendo el umbral para aterrizajes en la ubicación actual, afectaría a zonas de la Red Natura 2000, por lo que se precisa también la inclusión de las actuaciones correspondientes a las medidas compensatorias y de los terrenos que fuera necesario adquirir a tal fin, en las inversiones 2022-2026».

Què va dir el Govern català el 2 d’agost?

Davant la falta de documentació clara sobre les negociacions que es van donar de forma bilateral el 2 d’agost i que es van tancar amb un acord per tirar endavant les inversions, només podem anar a les notes de premsa que ambdues administracions van fer aleshores. Si per part del Ministeri es va comunicar, efectivament, aquest anterior paràgraf amb la previsió d’ampliar el camp de vol cap a l’est, la conselleria de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori va expressar la necessitat de fer una ampliació amb la mínima afectació possible a la Ricarda i sempre amb el vist-i-plau de la Comissió Europea.

Una proposta que s’hauria de definir més endavant al Pla Director: «El compromís assolit pel departament preveu que el nou Pla Director que ha de redactar AENA s’elabori amb criteris mediambientals. En aquest sentit, el Govern de la Generalitat no validarà cap proposta d’actuació proposada per AENA que no hagi estat avalada prèviament per la Comissió Europea ja que qualsevol afectació a espais inclosos en la Xarxa Natura 2000 obliga a fer aquesta consulta prèvia a la Comissió Europea». I més endavant, afegeix: «El nou Pla Director haurà de determinar les actuacions concretes per assolir aquest repte [en referència a les 90 operacions/hora sense incrementar l’impacte acústic], actuacions, però, que hauran de limitar-se a les dimensions i ubicació que redueixin a la mínima expressió qualsevol afectació a entorns mediambientals protegits, especialment la llacuna de la Ricarda, inclosa en la Xarxa Natura 2000» .

El Govern diu «no» al DORA

Sigui com sigui, la portaveu del Govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, va comparèixer aquest cap de setmana des de la Vall d’en Bas -on celebraven una reunió conjunta de treball- per recalcar que l’Executiu català no avalarà cap ampliació que «destrossi» la llacuna de la Ricarda. Un posicionament que obre una escletxa que pot ser fonamental d’aquí fins el Consell de Ministres que ha d’aprovar aquest DORA.

19-S: manifestació contra l’ampliació

Abans, però, el 19 de setembre es celebrarà una manifestació en contra de les ampliacions dels aeroports convocada per diverses entitats ciutadanes. Serà, a les 12 hores, al carrer Tarragona de Barcelona, molt a prop de la seu de la conselleria de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori. Demà, dimarts, les entitats convocants donaran a conèixer més detalls en una nova roda de premsa.