El Prat arriba a l’1 de gener sense aplicar la Zona de Baixes Emissions

Només tres de les 23 ciutats catalanes de més de 50.000 habitants compliran la norma
Divendres, 30 desembre 2022 · 08:34 hores ActualitatEconomiaPolítica

Actualitat
Economia
Política

La llei espanyola contra el canvi climàtic estableix que les ciutats majors de 50.000 habitants han d’aplicar una Zona de Baixes Emissions (ZBE) abans que comenci l’any 2023. El Prat, tot i tenir més de 65.000 habitants, no arriba a temps de complir la normativa.

No és, però, l’únic cas. De fet, de les 23 ciutats catalanes majors de 50.000 habitants només 3 compliran la llei: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Cugat del Vallès, i parcialment Cornellà de Llobregat. Aquestes ciutats ja fa temps que tenen una ZBE i no han esperat a la normativa estatal per aplicar-la.

Comissió d’estudi

L’Ajuntament del Prat atribueix l’incompliment a dues causes. La primera, que la comissió tècnica municipal que des de fa mesos està estudiant l’aplicació de la ZBE a la ciutat encara hi està treballant. El consistori considera que cal tenir en compte molts aspectes (carrers on aplicar-la, excepcions, sancions…) i prefereix fer-ho bé i no precipitar-se.

L’altra raó és que s’està treballant amb el conjunt de municipis metropolitans per aplicar les ZBE de la manera més homogènia i similar possible, per tal d’evitar massa diferències entre les diverses ciutats veïnes. No obstant l’incompliment, l’Ajuntament assegura que “tindrem pròximament la normativa de la ZBE i en farem la difusió adient perquè la ciutadania la conegui”.

Ni pròrroga ni sancions

El Ministeri de Transició Ecològica considera que els ajuntaments no poden al·legar falta de temps per no aplicar a temps les ZBE, ja que “el projecte de consulta pública de la llei va ser el febrer del 2019, i des de llavors els ajuntaments sabien que haurien d’establir ZBE als seus municipis”.

Diverses associacions de municipis d’arreu de l’Estat han demanat al govern espanyol que prorrogui l’obligatorietat de les ZBE, sense èxit. No obstant, l’incompliment massiu per part dels ajuntaments en l’establiment de ZBE no comportarà cap sanció, perquè la llei estatal del canvi climàtic no ho contempla.