Una llamborda a la pl. de la Vila recorda l’alcalde Serra i Giribert, afusellat per la Dictadura

Segueix el model de les Stolpersteine (pedra amb què s'ensopega) alemanyes
Divendres, 16 setembre 2022 · 08:41 hores ActualitatPolíticaSocietat

Actualitat
Política
Societat

L’Ajuntament del Prat, en col·laboració amb Taula de Memòria Històrica de la ciutat, han promogut la instal·lació d’una llamborda en memòria de Lluís Serra i Giribert (1903-1939), alcalde de la ciutat durant la II República que va ser afusellat per la Dictadura franquista.

L’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, acompanyat per la regidora de Memòria Democràtica, Esther García, altres representants municipals i familiars de Serra i Giribert, va descobrir ahir al vespre la llamborda, que segueix el model de les denominades pedres Stolpersteine (en alemany, pedra amb què s’ensopega), fruit d’un projecte artístic i de memòria històrica impulsat a Alemanya des dels anys 90 del segle XX per recordar les víctimes del règim nazi. Seguint aquest model, les pedres Stolpersteine s’han estès per diferents racons d’Europa per recordar persones assassinades o represaliades per règims feixistes i dictatorials.

En memòria de les persones assassinades i represaliades per la Dictadura

La instal·lació de la Stolperstein en memòria de Lluís Serra i Giribert és una de les accions impulsades al Prat en memòria de les persones assassinades i represaliades per la Dictadura franquista, en desplegament de la Declaració institucional pel 90è aniversari de la II República aprova al ple municipal l’abril de 2021. Fins al moment, ja s’han desenvolupat d’altres accions com posar el nom de Lluís Serra i Giribert a un carrer de la ciutat o la instal·lació al Saló de Plens de l’Ajuntament de plaques tant en memòria d’aquest alcalde pratenc com d’altres regidors de la ciutat durant la II República que van ser afusellats per la Dictadura franquista (entre ells, Joan Nadal Guixà, Moisés Orcol Elía i Joan Reixach Prat). Així mateix, entre abril i novembre de 2021, es va poder visitar al Cèntric Espai Cultural l’exposició El Prat 1939. La repressió franquista.