La Generalitat anuncia que vol doblar la superfície dels espais naturals protegits del delta

Proposa passar de 935 a 2.372 hectàrees protegides, davant de l’exigència de la Unió Europea de preservar més i millor el delta del Llobregat
Dijous, 16 juny 2022 · 13:52 hores ActualitatSocietatSostenibilitat

Mijoler i Jordà, avui al Prat.

Actualitat
Societat
Sostenibilitat

La Generalitat té intenció de multipliar per més de dos els espais naturals protegits del delta del Llobregat. De les actuals 935 hectàrees protegides, es passarà a més de 2.372. Així ho han explicat aquest dijous la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, després de mantenir una reunió de treball a la nostra ciutat.

Aquesta ampliació dels espais naturals protegits anirà de la mà d’una bateria de mesures per promoure i impulsar l’agricultura de proximitat i sostenible.

La consellera Jordà ha destacat que “amb aquesta proposta transformadora i disruptiva apostem per defensar la sobirania alimentària i ambiental per sobre de l’especulació urbanística”. Per la seva banda, Mijoler ha dit que “al delta veiem ara i aquí com el canvi climàtic té conseqüències i al delta ens juguem quin model volem per al Prat, per a l’àrea metropolitana i per al país”, ha afegit. “Aquest pas d’avui és importantíssim, històric, i ens compromet a seguir obrint camí a l’agenda pel Delta”, ha conclòs.

Ampliar les zones protegides al delta del Llobregat era una de les exigències de la Comissió Europea, que en una carta d’advertiment emesa el febrer del 2021 va posar de relleu que les compensacions ambientals realitzades després de les darreres ampliacions del port i de l’aeroport han resultat insuficients i exigia protegir més i millor el delta del Llobregat sota l’amenaça de sancions.

L’ampliació de les ZEPA (Zones d’Especial Protecció per a les Aus) protegirà entorns del municipi com tota la zona de la Ribera, al nord del nucli, i la zona que queda al sud fins a la platja, a partir de l’Eixample Sud; així com el corredor litoral que connecta la Ricarda amb el Remolar a través de la platja del Prat i incloent, a més de la pineda de Can Camins, ja protegida, l’antic camp de golf, i les instal·lacions del Ministeri de Defensa. L’ampliació passa per la llera del riu Llobregat des de la Vall Baixa fins a la desembocadura; espais entre els estanys del Remolar i la Murtra; l‘entorn de la Riera dels Canyars; i diverses zones de l’entorn de les Basses de Can Dimoni.

Un cop aprovada aquesta ampliació, arrencarà la redacció del pla de gestió dels espais, una eina clau pel seu maneig, que l’Ajuntament del Prat reclama des de fa dècades i que l’alcalde Mijoler ha tornat a reclamar a la sessió de treball.