La ciutadania del Prat avala la creació d’una empresa pública local d’energia

Aquesta és una de les moltes conclusions del segon baròmetre municipal
Dimecres, 15 juny 2022 · 12:00 hores ActualitatPolíticaPolítica local

Actualitat
Política
Política local

El 65 % de la ciutadania pratenca creu que el subministrament d’electricitat s’hauria de prestar a través d’una empresa pública local, com ja és fa amb l’aigua. És una de les dades destacades del segon baròmetre municipal que l’Ajuntament ha fet públic aquest dimarts i que incorpora algunes preguntes específiques sobre energia.

Confiança i proximitat

Sobre els factors als quals se’ls dona més importància hi ha el preu i que aquest subministrament sigui sostenible, amb prop d’un 90 %, seguit de la possibilitat d’accedir a una empresa de confiança i la proximitat. Tot plegat són dades que es donen a conèixer mentre el consistori està ultimant el procés de constitució d’una empresa público-comunitària d’energia al municipi.

Aigües del Prat, ben valorada

El baròmetre també pregunta sobre el servei públic d’aigua que es presta a través de l’empresa municipal Aigües del Prat i que en un 90,6 % de les persones enquestades es valora de forma positiva. De manera desglossada, el 45,3 % el considera correcte, prop del 30 % bo, i un 15,4% molt bo. El preu d’aquest servei és el més ben posicionat en comparació amb altres prestats per empreses privades, com és el cas de la llum o el gas així com les entitats bancàries.

Pel que fa als serveis municipals, tots tenen una valoració d’aprovat: entre els més ben puntuats, amb un notable, hi ha l’oferta esportiva, cultural i educativa, així com la neteja i recollida de brossa o el manteniment de carrers, parcs i jardins.

Habitatge i aparcament, debilitats

Les notes més baixes són per a l’habitatge, amb un 5,8, així com l’aparcament i la mobilitat, amb un aprovat just. En aquest sentit, entre els àmbits d’actuació que la ciutadania considera prioritaris hi ha els aparcaments gratuïts, amb un 13,6 %, la seguretat ciutadana amb un 13,1 %, i millorar el manteniment i neteja de carrers, amb un 12,3 %. Amb dades similars també destaquen millorar l’oferta en sanitat, els serveis socials, i promoure l’oci i la cultura. En global, la satisfacció té una mitjana de 6,9 punts sobre 10 respecte a la gestió de l’Ajuntament.

Pel que fa als projectes municipals més recents, les campanyes dutes a terme durant la pandèmia, com “Al Prat ens cuidem”, “Sortiu i Disfruteu” i “Ara més que mai, El Prat” obtenen un notable, mentre que altres com les polítiques energètiques tenen un 6,7 i la pacificació de carrers un 6,5.

De fet, l’Ajuntament és l’administració més ben valorada, amb un 7,1 segons el darrer baròmetre municipal. Ho és per davant de la Generalitat, que obté un 5,6, i el Govern de l’Estat, que suspèn amb prop d’un 4,7.

Tendències de vot a les municipals

Respecte a les tendències de vot i a un any vista de les eleccions municipals, el 40 % de la població enquestada encara no sap què votarà o ha preferit no pronunciar-se al respecte, mentre que un 13,3 % assenyala que no anirà a votar.

Pel que fa a la resta, El Prat En Comú és la primera opció, amb gairebé un 21 %, seguida del PSC amb un 10,3 % i Podemos prop d’un 4 %. Cal matisar que el baròmetre es va realitzar abans que s’anunciés la coalició entre Comuns i Podemos per als comicis. Pel que fa a la resta de formacions amb representació al consistori, Esquerra obté un 3 % i Ciutadans un 1,8 %. De la resta de partits que sí estan presents al Parlament, VOX obtindria un 1 %, el PP un 0,9 %, Junts un 0,4 % i la CUP un 0,1 %.

Encara en l’àmbit polític destaca un gran desconeixement de l’actuació dels grups municipals. L’alcalde Lluís Mijoler és conegut per gairebé un 60 % de les persones enquestades, però prop del 80 % no coneix a cap regidor o regidora de l’Ajuntament. Pel que fa a la valoració dels partits presents al consistori, lidera El Prat en Comú amb un 6,1, seguit del PSC amb un 5,7. Esquerra i Podem aproven de forma justa mentre que Ciutadans suspèn amb un 4,2.

La mostra s’ha realitzat amb enquestes telefòniques entre el febrer i el maig a 800 persones empadronades al Prat i majors de 16 anys escollides per mostreig aleatori estratificat.