El pressupost municipal per a 2022 creix un 2,7 %

La partida que més augmenta respecte de l'any anterior és la d'Acció Social
Dimarts, 21 desembre 2021 · 10:49 hores ActualitatEconomiaPolítica

El primer tinent d'alcaldia, Juan Pedro Pérez, i l'alcalde, Lluís Mijoler, durant la presentació dels pressupostos a les entitats de la ciutat, celebrada ahir dilluns al vespre.

Actualitat
Economia
Política

L’Ajuntament del Prat aprovarà un presupost municipal per a 2022 un 2,7 % superior al de l’any anterior. En total seran 107,97 milions d’euros entre despesa ordinària i inversions, amb més de 14,6 milions destinats a l’àrea d’Acció Social, la partida que més creix respecte l’exercici anterior.

En concret, es destinarà un 3,8 % més a reforçar el Servei d’Atenció Domiciliària, que ja atén prop de 700 famílies al Prat. També s’introdueix una nova partida de 89.000 euros euros per a projectes de salut mental comunitària i 30.000 per al suport en salut mental per al jovent. Per a aquest col·lectiu també es crearà un “bo jove” que els ha de facilitar l’accés a la cultura amb una tarifa plana de 5 € per esdeveniments culturals per a les persones menors de 25 anys. Aquesta partida també compta amb una inversió de 30.000 euros.

Pel que fa la resta d’àrees també s’incrementa el pressupost. Acció Ambiental i Energia comptarà amb més d’1,7 milions d’euros, un 7,7 % més que el curs passat. També creix un 5,7 % l’àrea de Salut Pública i Consum i la d’Activitat Física i Esport, que ho fa poc més del 3 %. D’altra banda, la nova àrea d’Alcaldia, Innovació, Agenda 2030 i Next Generation tindrà un pressupost de gairebé 800.000 euros.

Increment de les inversions

En el capítol d’inversions es destinaran prop de 7,7 milions entre d’altres als dos grans projectes de mandat, la pacificació de carrers i la construcció d’una nova residència al Prat Sud. En el primer apartat destaca la construcció d’un gran eix verd a l’avinguda del Canal que uneixi el Fondo d’en Peixo amb la plaça Catalunya i que compta amb un pressupost de 2,8 milions.

Pel que fa a la residència del Prat Sud, encara no apareix reflectida al pressupost, però que es preveu que serà una de les partides més importants de l’actual mandat i que se sufragarà conjuntament amb fons de la Generalitat

Pèrdua de les plusvàlues

Aquests comptes municipals s’han elaborat tenint en compte la pèrdua de prop de 3 milions d’euros d’ingressos per les anomenades plusvàlues municipals, arran de la sentència del Tribunal Constitucional sobre aquests impostos. Una reducció que està previst que sigui compensada per l’Estat a través d’una regulació d’urgència i una aportació directa a les corporacions locals per les pèrdues.

D’altra banda, la inflació i l’augment del cost dels subministraments ha generat un increment de la despesa d’un milió d’euros respecte l’exercici anterior.

Fons Next Generation

El pressupost no incorpora encara la principal oportunitat econòmica sorgida arran de la pandèmia: els fons Next Generation, que atorga la Unió Europea. El Prat se situa com una de les 150 corporacions locals preseleccionades per a la recepció d’aquests fons, que podrien sufragar el cost d’inversions en àrees com la digitalització de l’administració, la millora del sistema de reciclatge, la rehabilitació energètica d’habitatges o una de les més importants, la que té a veure amb la implantació de la Zona de Baixes Emissions.

Estratègia “Ara més que mai, el Prat”

La proposta de pressupost s’emmarca en la estratègia municipal “Ara més que mai, el Prat” per a la reactivació social i econòmica, executada al 84 %, i també en el Programa d’Actuació Municipal, el PAM, signat a l’inici del mandat i actualitzat amb la irrupció de la pandèmia. El document, que traça les línies principals de la política municipal per al present mandat, s’ha executat en un 64 %.

A banda de la despesa ordinària i les inversions, els comptes municipals també inclouen el pressupost de les tres empreses municipals i el consorci del Prat Nord. En total, més de 117 milions d’euros que s’han d’aprovar al ple extraordinari de dimecres, on també es donarà el vist-i-plau a la modificació del cartipàs municipal que reordena diverses àrees de l’equip de govern.