L’impost sobre béns immobles per a la gran majoria de propietaris del Prat pujarà l’1,95 % l’any vinent

L'augment arribarà al 2,9 % per a les grans empreses i fins al màxim, el 8 %, per al port i l'aeroport
Dijous, 7 octubre 2021 · 08:29 hores ActualitatEconomiaHabitatge

Actualitat
Economia
Habitatge

El ple municipal de l’Ajuntament del Prat va aprovar ahir de forma inicial les ordenances fiscals per a 2022, és a dir, les taxes i impostos que s’aplicaran l’any vinent. L’impost sobre béns immobles (IBI), conegut popularment com “la contribució”, s’apujarà un 1,95 % per a la immensa majoria de propietaris de la ciutat (per sota de l’inflació interanual). En canvi, per a les grans empreses s’incrementarà un 2,9 %, mentre que al port i l’aeroport se’ls aplicarà la pujada màxima, un 8 %.

Bonificacions

L’any vinent es mantindran les bonificacions de fins al 50 % de l’IBI per a famílies monoparentals, persones a l’atur de llarga durada i pensionistes amb escassos recursos econòmics. A més, s’introdueix una bonificació del 50 % a la taxa per obres de rehabilitació energètica que impliquin un salt de lletra en l’eficiència. Així mateix, es manté la bonificació del 95 % de l’IBI per la cessió d’un habitatge a la borsa pública de lloguer.

Congelació de l’IAE i diversos ajuts

Pel que fa a l’impost sobre activitats econòmiques, l’IAE, es congela i el continuaran pagant aquelles empreses que tinguin una facturació superior al milió d’euros l’any. Alhora es mantenen les bonificacions d’exempció per inici d’activitat, així com la taxa de residus per a establiments amb una superfície inferior als 300 metres quadrats, la majoria dels que hi ha al municipi. També es mantindrà l’ajut a la taxa de vetlladors i terrasses que es va posar en marxa l’any passat però que es redueix del 75 al 50% .

Altres impostos i taxes que no s’incrementen

Pel que fa a la resta d’impostos i taxes, es mantenen congelats, com el d’escoles bressol o instal·lacions esportives, que incorporen com a novetat l’exempció d’acompanyants de persones amb discapacitat. També continuen sense canvis les taxes de guals i zona blava, però sí que augmenta la retirada de vehicles, en concret un 8 % (des dels 44 euros en el cas de les motocicletes fins als 104 per a cotxes).

La proposta pressupostària municipal per a 2022 es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern (En Comú i PSC), l’abstenció d’ERC i Podem, i el vot contrari de Ciutadans.