Els interins amb deu anys o més d’experiència no hauran de superar unes oposicions per fixar la plaça

El Congrés dels Diputats ha validat la denominada ‘reforma dels interins’ que finalment es tramitarà com a projecte de llei a mitjans d’octubre
Dijous, 22 juliol 2021 · 12:54 hores ActualitatEconomiaPolítica

Actualitat
Economia
Política

Les persones amb deu anys o més a l’administració pública en règim d’interinatge no hauran de presentar-se a l’oposició per optar a una plaça. Així ho recull el Decret Llei aprovat aquest dimecres al Congrés dels Diputats per només un vot de diferència. La norma tira endavant després de l’acord in extremis al que ha arribat el govern amb ERC i permetrà que es valorin els mèrits de les persones que faci més de deu anys que son en aquesta situació. Aquesta és una de les reivindicacions que reclamaven els sindicats d’interins des de fa mesos i que, segons el govern espanyol, permetrà reduir la temporalitat a l’administració del 30% al 8% a finals del 2024.

La coneguda com a “reforma dels interins” es tramitarà ara com a projecte de llei i, per tant, els diferents grups parlamentaris hi podran aportar esmenes. En aquest procés s’inclou també una altra novetat: les Comunitats Autònomes podran decidir si les oposicions són o no eliminatòries per al personal interí que faci més de tres anys que són a una plaça pública. Actualment hi ha unes 800.000 persones interines a Espanya, 90.000 de les quals a Catalunya.

Al Prat, aquest col·lectiu s’ha manifestat sovint en els darrers mesos, també durant els plens municipals, per tal de reclamar que es doni solució a una situació que afecta més del 30% de la plantilla municipal, segons l’estimació de representants del col·lectiu. Una de les reivindicacions del col·lectiu és la inseguretat laboral que suposen els contractes d’interinatge: fins ara podien ser acomiadades sense indemnització. Ara el govern espanyol ha acordat amb els sindicats que el personal interí que no superi els processos de selecció seran indemnitzats amb vint dies per any treballat i entraran a formar part d’una borsa de treball.

Segons les estimacions del Govern espanyol, el projecte de llei s’aprovarà a mitjans d’octubre.