El Prat, Viladecans i Sant Boi reclamen una estratègia global i més inversió per blindar el Delta

Dimecres, 21 abril 2021 · 16:21 hores ActualitatEconomiaInfraestructures

L'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, al centre, amb Carles Ruiz, alcalde de Viladecans, i Lluïsa Moret, alcaldesa de Sant Boi

Actualitat
Economia
Infraestructures

Front comú dels ajuntaments del Prat, Viladecans i Sant Boi per reclamar als Governs espanyol i català millores en la protecció dels Espais Naturals. Segons els tres consistoris no s’ha avançat en l’assoliment dels requisits que va reclamar la Comissió Europea fa dos mesos a través d’una carta de requeriment per revertir el deteriorament del Delta del Llobregat i de la qual amb el termini exhaurit aquest dilluns no hi ha cap resposta per part de l’Estat segons ha confirmat aquesta institució comunitària al Prat Ràdio.

En aquest sentit El Prat, Viladecans i Sant Boi reclamen en un comunicat conjunt una avaluació dels impactes ambientals pendents de les mesures compensatòries de les anteriors ampliacions de Port i Aeroport. Alhora rebutgen qualsevol nou creixement d’aquestes infraestructures que suposi pèrdua d’espais naturals o agrícoles protegits. Això pel que fa a les competències de l’Estat però sobretot assenyalen a la Generalitat a qui retreuen que encara no hagi finalitzat el nou Pla Especial de Protecció del Medi Natural i Paisatge que tal com recorden els tres ajuntaments estava previst també al Pla Delta de 1994. “Fidels a aquesta trajectòria, El Prat, Viladecans i Sant Boi unim forces. Més de 25 anys després del Pla Delta, defensem encara un compromís pel Delta”, ha dit Lluís Mijoler, alcalde del Prat. “Un compromís que ha d’entendre aquest territori en la seva totalitat; que ha de preservar i protegir més i millor el que cal entendre com una infraestructura verda de caràcter estratègic per l’àrea metropolitana i pel país i que ha de coordinar tots els agents implicats: municipis, AMB, Generalitat, Estat i actors com la pagesia”.

“Més de 25 anys després del Pla Delta, defensem encara un compromís pel Delta. Un compromís que ha d’entendre aquest territori en la seva totalitat i que ha de preservar i protegir més i millor el que cal entendre com una infraestructura verda de caràcter estratègic”

Lluís Mijoler, alcalde del Prat

D’altra banda, els tres ajuntaments coincideixen en que cal una estratègia i gestió global amb tots els agents implicats del territori així com més inversió de recursos. En aquest sentit, critiquen que són precisament els municipis els que més han aportat a l’hora de preservar aquests espais naturals i agrícoles com és el cas del Parc Agrari del Baix Llobregat. “No hem deixat de treballar en la preservació; formem part del Consorci i estem finançant una part important; i estem treballant també en l’impuls del sector agrícola a través del Parc Agrari”, ha dit Carles Ruiz, alcalde de Viladecans. Mentre que l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ja considerat que “el Consorci està infradotat de recursos, que venen majoritàriament dels municipis”.

De moment el que sí que preveu el Govern català respecte a les competències que té sobre el Delta del Llobregat és que s’ampliarà la Zona Especial de Protecció de les Aus i es millorarà en l’ordenació i gestió dels Espais Naturals, segons ha explicat Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, en declaracions al Connexió Europa, programa de elprat.ràdio.

Edició migdia de l’Informatiu local de elprat.ràdio: