Ultimàtum de Lucena al Govern per l’ampliació de l’aeroport del Prat

Dijous, 15 abril 2021 · 09:26 hores ActualitatEconomiaInfraestructures

Actualitat
Economia
Infraestructures

El president d’AENA, Maurici Lucena, ha insistit novament en la necessitat d’ampliar físicament l’aeroport del Prat, reconfigurar el sistema de pistes actual per guanyar capacitat i construir la prevista terminal satèl·lit a la T1. Així ho ha dit a la conferència ‘Barcelona y sus infraestructuras clave”, organitzat per Barcelona Tribuna.

Segons Lucena, la inversió prevista de 1.700 milions d’euros és una “oportunitat” que permetria convertir Barcelona en un hub aeroportuari internacional. Per aquest motiu, ha apel·lat al Govern de la Generalitat a defensar conjuntament aquesta proposta que, segons ha dit, s’ha de prendre abans de l’estiu o caldria esperar cinc anys més.

Lucena insisteix, doncs, en aquest projecte de creixement de la infraestructura tot i el rebuig generalitzat del món local i després de l’advertència a Espanya de la Comissió Europea d’implementar millores de compensació al Delta per evitar la via judicial i, per tant, possibles sancions. Un creixement que -a més de la reconfiguració del sistema de pistes i la construcció de la terminal satèl·lit de la T1, que permetria augmentar la capacitat de l’aeroport de 55 a 70 milions de passatgers- té previst l’ampliació de mig quilòmetre de la tercera pista sobre La Ricarda, als Espais Naturals del Delta.

De fet, l’any passat ja va posar sobre la taula la necessitat d’incrementar la tercera pista sobre la qual s’hi oposen Ajuntament i entitats del territori però que també va en contra del toc d’alerta de la Comissió Europea fa pràcticament dos mesos sobre el continu deteriorament del Delta. El president d’AENA, tanmateix, defensa que aquesta opció aniria acompanyada de “mesures de compensació amb una relació d’un a deu”.

Lucena s’ha mostrat contrari a un sistema aeroportuari compartit amb Reus i Girona que és el que proposen des de la Generalitat i ajuntaments del territori com el del Prat, contrari a qualsevol ampliació de la infraestructura i molt especialment a fer créixer la tercera pista.

“No podem sortir de la covid tornant a models caducs. Europa ho entèn i impulsa canvis valents també en el sector aeri. Aquí, Lucena insisteix en plans insostenibles i irrealitzables. A #elPrat, ho tenim clar: en defensa del delta i la seva gent, amb Europa”

Lluís Mijoler, alcalde del Prat

Per la seva part, l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, a través d’un tweet, ha qualificat de “caduc” el model que proposa Lucena i ha mostrat la seva confiança en Europa per aturar aquests plans, segons ha dit, “insostenibles i irrealitzables”.