L’Ajuntament recorda l’alcalde i regidors afusellats pel franquisme en el 90è aniversari de la II República

Dijous, 15 abril 2021 · 14:33 hores ActualitatCulturaPolítica local

Actualitat
Cultura
Política local

Coincidint amb el 90è aniversari de la proclamació de la II República, el 14 d’abril va tenir lloc l’acte en memòria dels representants públics afusellats per la dictadura franquista i de totes les persones represaliades pel feixisme. Al Saló de Plens es va descobrir la placa dedicada a la memòria de l’alcalde Lluís Serra i Giribert i d’altres regidors afusellats, com Joan Nadal Guixà, Moisés Orcol i Joan Reixach.

Durant l’acte, al qual van assistir una trentena de persones, hi van intervenir l’alcalde, Lluís Mijoler, la regidora de Memòria Històrica, Esther García, i la directora de l’Arxiu municipal, Marga Gómez. En nom dels familiars dels representants públics afusellats hi va intervenir Lluís Serra (fill de Lluís Serra i Giribert). També hi van assistir més d’una desena de familiars dels regidors afusellats per la dictadura i membres de la Taula de Memòria Històrica del Prat.

Exposició sobre la repressió franquista a la ciutat
Després d’aquest acte es va inaugurar l’exposició “El Prat 1939. La repressió franquista”, que es podràvisitar fins a finals d’octubre al Cèntric Espai Cultural. El comissariat de la mostra, coordinada per l’Arxiu Municipal, ha anat a càrrec de l’historiador pratenc Joan Montblanc.

L’exposició se centra en el període franquista i explica els mecanismes que van permetre al règim exercir una repressió sense precedents durant dècades. Alhora, ens fa reflexionar sobre l’estat actual de la recuperació de la memòria històrica. La mostra recorda que més d’un miler de pratencs i pratenques van ser investigats en resposta a la demanda del règim i prop de 300 persones del Prat van ser encausades en algun procediment militar. Fins a 14 pratencs van ser afusellats després ser sotmesos a consells de guerra sumaríssims.

Aquesta exposició, que també comptarà amb d’altres activitats paral·leles com la projecció de pel·lícules relacionades amb el tema, forma part de les activitats impulsades per la regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament del Prat del Llobregat, constituïda en l’actual mandat.

També és previst que l’exposició incorpori més endavant testimonis entrevistats i enregistrats per alumnat de l’institut Estany de la Ricarda participant al projecte Memorables -dedicat a la memòria històrica- en el marc del programa municipal IntersECCions.