La Cooperativa Agrícola lamenta que els pagesos no reben prou aigua regenerada per regar

La pujada del nivell del mar salinitza les aigües residuals i fa inviable la seva depuració per al rec
Divendres, 3 novembre 2023 · 11:16 hores ActualitatAgriculturaEconomia

Canal de la Dreta del riu Llobregat.

Actualitat
Agricultura
Economia

La Cooperativa Agrícola del Prat ha lamentat que fa dos mesos que no reben prou aigua regenerada procedent de la depuradora metropolitana per destinar-la al rec dels conreus. Així ho ha assegurat el president, Agustí García (enllaç a entrevista radiofònica més a baix), que també ha afirmat que ara per ara el risc de perdre bona part de la collita és real.

El cabal màxim d’aigua regenerada acordat entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’Àrea Metropolitana de Barcelona i els regants del Canal de la Dreta és de 300 litres per segon. Aquesta aigua regenerada es barreja amb aigua del riu Llobregat i es destina al rec a través dels canals principals i les seves derivacions.

Tot i que l’acord es va signar el desembre de 2022, fins al juliol d’enguany no es va arribar a assolir aquest cabal màxim, coincidint amb la màxima necessitat de la temporada estival de rec. Poc després, però, es van començar a produir talls intermitents en el subministrament, que en cara duren. “Estem regant aproximadament amb un terç del cabal acordat”, assegura García.

La causa, la salinització

Fonts de l’ACA reconeixen que s’estan produint talls de subministrament de l’aigua regenerada procedent de la depuradora, i ho atribueixen a l’entrada d’aigua marina al clavegueram. La causa és la pujada del nivell del mar provocada per les baixes pressions atmosfèriques o per temporals. L’aigua marina entra al clavegueram pels sobreeixidors i es barreja amb les aigües residuals que van a parar a la depuradora. Aquesta aigua, un cop tractada, encara presenta nivells de sal massa elevats com per ser apta per al rec, per la qual cosa no s’injecta als canals de regadiu.

Darrerament, les pujades del nivell del mar estan sent habituals, i es preveu que n’hi haurà més. Aquests episodis solen durar unes hores i, un cop l’aigua presenta un nivell de sal adient, es torna a subministrar els regants.

De cara al futur, la previsible pujada del nivell del mar a causa del canvi climàtic pot agreujar encara més aquest problema.

Entrevista al president de la Cooperativa Agrícola: