L’Ajuntament obre a la participació ciutadana els plans per afrontar els reptes dels propers anys

Les Agendes 2030 i Urbana plantegen els escenaris socials, ambientals i econòmics del futur pròxim
Dimecres, 18 octubre 2023 · 11:44 hores ActualitatEconomiaSocietat

Actualitat
Economia
Societat

Alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, l’Ajuntament del Prat vol construir les Agendes 2030 i Urbana de la ciutat, totes dues amb els mateixos principis rectors i objectiu: afrontar els reptes socials, ambientals i econòmics que té la ciutat per davant, en clau de sostenibilitat. Per això es treballaran conjuntament, amb el suport de la Diputació de Barcelona, a través d’un únic procés de treball intern i de participació ciutadana.

Les Agendes són plans de ciutat, on tots els agents (ciutadania, empreses, botigues, entitats, comunitat educativa, Ajuntament…) tenen molt a dir. Ara ja ha acabat la diagnosi dels plans municipals i s’han fet entrevistes a diferents agents de la ciutat i, a partir del 23 d’octubre, s’iniciarà el pla d’acció.

Què és l’Agenda 2030?

L’Agenda 2030 és en un pla d’acció de ciutat que s’organitza a partir dels 17 ODS, que al Prat s’organitzen segons les 4 P: Persones (pobresa, fam, salut i benestar, educació de qualitat i igualtat de gènere); Prosperitat (energia neta i assequible, treball digne i creixement econòmic, indústria, innovació i infraestructures, reducció de les desigualtats i ciutats i comunitats sostenibles); Planeta (aigua i sanejament, consum i producció responsable, acció climàtica, vida submarina i vida terrestre); i Partenariat (pau, justícia i institucions sòlides, transparents i participatives, i aliances per aconseguir implementar els ODS).

A elprat.cat/agenda2030 es pot consultar el treball previ a la construcció del document, on podeu veure projectes actuals, notícies vinculades i recomanacions perquè la ciutadania es comprometi amb els ODS.

Què és l’Agenda Urbana?

L’Agenda Urbana és el desplegament de l’ODS 11 “Ciutats i Comunitats Sostenibles”, que treballa amb profunditat els temes de planejament urbanístic, mobilitat sostenible, habitatge…, aterrant tots els ODS a l’àmbit de les ciutats, des de la planificació. Ha de ser un document operatiu, on es marquin els projectes de futur de la ciutat. A elprat.cat/agendaurbana hi ha informació completa.

Participació ciutadana

L’Ajuntament vol implicar la ciutadania en la construcció de les Agendes 2030 i Urbana, que no són uns pressupostos participatius, les propostes no han de ser d’inversió a curt termini. Es tracta de construir estratègies, projectes, serveis, infraestructures que ens facin una ciutat més sostenible.

Qui hi pot participar?

Totes les persones empadronades al Prat, a partir dels 16 anys. Les menors ho podran fer a través del Consell dels Infants (les més petites) i dels delegats i delegades de classe i dels conseller i conselleres verdes dels cursos de 3r i 4t d’ESO i batxillerat i els membres del Consell de l’Adolescència.

Etapes del procés i calendari

– Presentació de propostes: Del 23 d’octubre al 12 de novembre de 2023.

– Avaluació tècnica de les propostes: Del 13 de novembre a l’1 de desembre. En aquesta fase s’alinearan cadascuna de les propostes amb els ODS i se n’analitzarà la sostenibilitat social, econòmica i mediambiental.

– Priorització ciutadana de les propostes avaluades: De l’11 al 22 de desembre.

– Retorn de resultats a la ciutadania: Gener de 2024.

– Presentació de les Agendes Urbana i 2030: Març – abril de 2024.

Com s’hi pot participar?

Es pot participar a través de quatre vies:

1.- Plataforma web Participa 311 El Prat per a la recollida de propostes i priorització

2.- Punts d’informació assistida. Durant les diferents fases del procés, si teniu dificultats digitals podeu adreçar-vos a:

– Oficina d’Informació i Atenció Ciutadana (OIAC). Cal demanar cita prèvia a elprat.cat/citaprevia.
– Casal Municipal de la Gent Gran, El Remolar.
– Punt de la Gent Gran.
– Centre Cívic Sant Jordi – Ribera Baixa, Cal demanar cita al tel. 933 74 15 80 o a ccriberabaixa@elprat.cat.
– Centre Cívic Jardins de la Pau. Cal cita al tel. 93 478 21 41 o a ccjardinspau@elprat.cat.
– Centre Cívic Palmira Domènech. Cal cita al tel. 934 79 45 35 o a ccpalmiradomenech@elprat.cat.
– Cèntric Espai Cultural. Cal cita al 934 792 968 o a centric@elprat.cat.
– Oficina Municipal d’Informació de Sant Cosme (OMISC)

3.- Punts d’informació i recollida al carrer, en trobareu a:

– Divendres 27 d’octubre, de 17 a 20 h: Carrer Ferran Puig / Av Verge de Montserrat

– Dimarts 31 d’octubre, de 17 a 20 h: Jardins de la Pau

– Dissabte 4 de novembre, de 9 a 14 h: Mercat de Pagès

– Dimarts 7 de novembre, de 16 a 20 h: Crta. Marina (davant les estàtues)

– Dijous 8 de novembre, de 9 a 13 h: Mercadet de Sant Cosme

– Dijous 9 de novembre, de 16.30 a 19.30 h: Plaça Roger i Badia (cantonada correus)

– Divendres 10 de novembre, de 17 a 20 h: Plaça Catalunya / “Zonilla”

– Dissabte 11 de novembre, de 10 a 14 h: Av. Onze de Setembre / av. Remolar

4.- Espais deliberatius oberts a la ciutadania i tallers de mapeig amb els Consells i Taules Municipals, així com una marxa exploratòria a la ciutat. Totes les sessions comptaran amb servei de canguratge municipal gratuït (prèvia inscripció).

– Marxa exploratòria: Diumenge 29 d’octubre, d’11.30 a 13.30 h, Punt de trobada: Centre Cívic Jardins de la Pau.

– Taller deliberatiu vinculat a la P de Persones: Dilluns 6 de novembre, de 18 a 20 h.

– Taller deliberatiu vinculat a l’Agenda Urbana: Dimecres 8 de novembre, de 18 a 20 h.

– Taller deliberatiu vinculat a la P de Planeta: Dijous 9 de novembre, de 18 a 20 h.

Entrevista a elprat.ràdio

Tot seguit podeu escoltar una entrevista d’elprat.ràdio amb Juan Pedro Pérez Castro, tinent d’alcalde d’Acció Institucional i Projectes Urbans i regidor de Convivència, Civisme i Protecció Civil; i Cristina Gutiérrez Valverde, tècnica municipal responsable de les Agendes Urbana i 2030: