Gairebé 8.000 infants han tornat avui a les escoles i instituts del Prat

Batxillerat i cicles formatius començaran el proper dimarts 12 de setembre
Dimecres, 6 setembre 2023 · 11:02 hores ActualitatEducacióSocietat

Actualitat
Educació
Societat

Avui han tornat a les aules d’escoles i instituts del Prat un total de 7.883 alumnes d’infantil, primària i secundària. Enguany, com a novetat, aquests tres nivells educatius han començat a la vegada, mentre que batxillerat i cicles formatius ho faran el proper dimarts 12 de setembre. A diferència de l’any passat, les tardes de setembre seran lectives i no pas de lleure. Els 548 infants pratencs d’escoles bressol començaran el curs demà dia 7.

Menys alumnes per classe

Pel que fa al professorat, aquest curs s’incorporaran gairebé 1.200 mestres més a tot Catalunya, 300 dels quals atendran infants i joves amb necessitats educatives especials. Les ràtios aquest any es continuaran reduint: el 86 % dels grups d’infantil 3 i el 70 % dels grups d’infantil 4 tindran 20 alumnes o menys per classe. L’objectiu és que al 2030 aquesta ràtio reduïda s’estengui a tota la primària. Hi ha una tendència a la baixa en el nombre d’alumnes escolaritzats no només al Prat, sinó a tot Catalunya.

Novetats a la formació professional

Batxillerat i cicles formatius iniciaran classes dimarts 12 de setembre. Pel que fa a les novetats de l’FP, l’Institut Les Salines incorpora una línia més del Cicle Formatiu de Grau Superior de Comerç Internacional i un nou Programa de Formació i Inserció, el d’Auxiliar de Suport a les Persones en Activitats Socioesportives. L’Institut Illa dels Banyols, per la seva banda, posarà en marxa un curs d’especialització d’aeronaus pilotades de forma remota.

Mesures contra la segregació escolar

Entre els reptes del sistema educatiu a llarg termini es troben reduir l’abandonament escolar o millorar els nivells de comprensió lectora. Per lluitar contra la segregació escolar, per primera vegada s’ha diferenciat en la reserva de places entre l’alumnat amb situació de desavantatge per trastorns d’aprenentatge i per raons econòmiques, amb l’objectiu d’ajustar els recursos per atendre aquests alumnes. A més, per segon any consecutiu, els infants vulnerables que entrin a I3 i a 1r d’ESO ho faran amb una motxilla econòmica per cobrir les despeses d’escolarització

Millores als centres educatius

L’Ajuntament del Prat està treballant en l’adequació dels equipaments educatius i per afavorir el confort climàtic necessari a les aules tot i que, recordem, és competència de la Generalitat fer obres i actuacions de reforma o adequació als centres educatius. En aquest sentit, s’ha encetat un treball coordinat entre els departaments d’Educació, Projectes Urbans i Manteniment, així com amb els centres educatius, per establir un pla de treball a curt i mitjà termini.

Lliçó inaugural

Un altre clàssic pratenc per a aquestes dates és la tradicional Lliçó Inaugural que dona la benvinguda al curs a la comunitat educativa. Serà el pròxim 27 de setembre al Cèntric Espai Cultural. Enguany, la xerrada central anirà a càrrec del catedràtic en psicologia de l’educació Cèsar Coll.

Vaga amb poc seguiment

La vaga de professorat convocada per a avui 6 de setembre està tenint poc seguiment als centres del Prat. Sobre la taula hi ha diverses reivindicacions, com millorar les condicions salarials i laborals del personal i negociar un canvi del calendari escolar.

Entrevista a elprat.ràdio

Tot seguit podeu escoltar una entrevista emesa a elprat.ràdio amb la tinenta d’alcaldia d’Educació i Cultura, Anna Martín Cuello, i el cap del departament municipal d’Educació, Joan Carles Navarro Morera: