Entitats ecologistes demanen ampliar les zones protegides del delta

Denuncien el retard de més d’un any en l’aprovació de l’ampliació de les ZEPA, tot i la carta d’emplaçament per part de la Comissió Europea
Dimarts, 6 juny 2023 · 09:33 hores ActualitatAgriculturaEconomia

Actualitat
Agricultura
Economia

Les entitats ecologistes SEO Birdlife, Depana, Ecologistes de Catalunya i Salvem l’Olla del Rei han publicat un manifest amb arguments en favor de l’ampliació de les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) al delta del Llobregat.

Arran de la carta d’emplaçament que la Comissió Europea va emetre el febrer de 2021, l’estiu de 2022 la Generalitat va proposar una ampliació de les ZEPA del delta del Llobregat. Segons les entitats ecologistes, tot i no incloure totes les zones d’importància per a les aus, la proposta dona resposta a la demanda de la Comissió Europea i al coneixement sobre les aus i hàbitats d’importància comunitària del territori. La proposta, però, encara no ha estat aprovada.

El manifest ja compta amb el suport de diferents entitats de la comarca i les entitats signants han iniciat una campanya de difusió per tal d’aconseguir un ampli suport en les seves reivindicacions.

Les entitats consideren que l’ampliació de les ZEPA suposaria “un pas ferm contra l’especulació urbanística, la consolidació d’una agricultura sostenible i de proximitat, la millora de la salut pública de l’àrea metropolitana, el reforç de la connectivitat ecològica del territori, i la preservació de les zones humides del delta del Llobregat”.

Debat sobre el territori

Precisament aquest cap de setmana passat, organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, s’ha celebrat una taula rodona sobre el futur d’aquest territori. Incrementar el model de mosaic agrícola i canviar el sistema alimentari actual per la seva falta de sostenibilitat han estat algunes de les conclusions que s’han exposat en la 8a Jornada de Paisatges Contemporanis del Baix Llobregat.