El Prat, estancat des de fa anys, és lluny dels mínims europeus de recollida selectiva

El 2020 s’havia d’haver arribat al 50 % de reciclatge, però a la nostra ciutat només és del 39,2 %
Dimecres, 12 abril 2023 · 13:21 hores ActualitatSocietatSostenibilitat

Activitat sobre reciclatge de residus en una escola del Prat.

Actualitat
Societat
Sostenibilitat

El Prat suspèn en recollida selectiva. Segons marca la Unió Europea, l’any 2020 s’havia d’haver arribat a un mínim del 50 %, però la nostra ciutat s’ha quedat estancada des de fa anys en prop del 40 %. Això fa encara més difícil arribar als objectius europeus del 55 % el 2025 i el 65 % el 2035. No obstant, el tinent d’alcalde d’Acció Ambiental, Energia i Serveis Urbans, Quim Bartolomé, ha assegurat en una entrevista a elprat.ràdio que “hi arribarem”. Podeu escoltar l’entrevista sencera a través de l’enllaç situat al final d’aquesta notícia.

Un problema metropolità, amb excepcions

El cas del Prat, però, no és aïllat. De fet, la gran majoria de municipis de l’àrea metropolitana suspenen en reciclatge, ja que només 8 de 36 superen el 50 % de recollida selectiva. La mitjana metropolitana és gairebé idèntica a la del Prat, un 39,3 % (a la nostra ciutat és del 39,2 %).

A l’àrea metropolitana només 5 municipis assoleixen el 60 %: Tiana, Torrelles de Llobregat, Corbera de Llobregat, el Papiol i Sant Just Desvern. Tots ells tenen sistemes de recollida porta a porta o amb contenidors tancats o intel·ligents. Altres municipis arriben al 50 % amb el sistema de contenidors de colors, o oberts: Castellbisbal, Begues i Pallejà. Per la banda baixa, estan per sota del 30 % Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Cervelló, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs.

Cap a un canvi de sistema

Sembla clar que per arribar a nivells superiors de recollida selectiva caldrà canviar el sistema actual de contenidors oberts (de colors) pel de contenidors tancats o intel·ligents, o bé pel porta a porta.

El porta a porta és el que presenta millors resultats, superant àmpliament el 60 %. Tot i que és més fàcil d’aplicar en municipis petits i a zones de cases unifamiliars, a la ciutat de Barcelona s’està fent als barris de San Andreu i Sarrià, on s’han assolit uns nivells del 82 % i 61 %, respectivament.

Al Prat, segons explica Bartolomé, es vol tendir a un sol model per a tota la ciutat, sense distinció per barris, i sembla més factible el sistema dels contenidors tancats que no pas el porta a porta, que és més costós. El tinent d’alcalde explica que els municipis i l’àrea metropolitana estan treballant per establir el sistema més adient per a cada lloc.

Orgànica i roba, matèries clau

Quim Bartolomé fa una crida a la població tot posant l’accent en dues fraccions que caldria triar millor: la matèria orgànica i la roba. Pel que fa a l’orgànica, el tinent d’alcalde recomana “separar-la a casa i baixar cada dia al contenidor marró les restes orgàniques”. Pel que fa a la roba, recorda que s’ha incrementat el nombre de contenidors taronja per deixar-hi els teixits que ja no necessitem i que sovint acaben als contenidors grisos. “Només que milloréssim una mica la tria de l’orgànica i la roba ja pujaríem bastants punts en el percentatge global de reciclatge al Prat”, assegura Bartolomé.

Escolteu l’entrevista a Quim Bartolomé: