La sequera amenaça la biodiversitat del delta del Llobregat

La manca de pluja, sumada a la interrupció de l’arribada d’aigua d’excedents de reg agrícola, posa els espais naturals contra les cordes
Dijous, 6 abril 2023 · 10:06 hores ActualitatSocietatSostenibilitat

Les maresmes s'estan assecant.

Actualitat
Societat
Sostenibilitat

Els espais naturals del delta del Llobregat es troben en una situació preocupant a causa de la sequera. Aquests dies s’estan veient maresmes molt més seques del que és habitual, on l’escassedat d’aigua està afectant, sobretot, les espècies aquàtiques que hi habiten i que depenen d’aquestes masses d’aigua. Les maresmes de Cal Nani, on hi pasturen cavalls, estan pràcticament seques. També s’estan assecant els calaixos de depuració propers al riu, que conformen un hàbitat molt valuós.

Desapareixen els excedents del reg agrícola

Tot i que els estanys estan notant menys aquesta sequera per l’aportació de l’aqüífer superficial, les maresmes depenen d’unes precipitacions ara com ara inexistents i una aportació de l’excedent de l’aigua agrícola que tampoc està arribant. De fet, l’aportació d’aigua els espais naturals de Cal Tet i Ca l’Arana depèn en exclusiva dels excedents del reg agrícola, però la reducció dels cabals per a aquesta finalitat ha fet que no hi arribi aigua. A més, el projecte d’aportar-hi aigua regenerada provinent de la depuradora ha quedat en suspès perquè aquesta aigua no té prou qualitat, ja que presenta un excés de nutrients, bàsicament nitrogen i fòsfor.

Espècies més afectades

Entre les espècies més afectades es troben les aus aquàtiques, però també els insectes i amfibis que depenen d’aquests hàbitats per viure i alimentar-se. En són exemples les populars camallargues, els ànecs blancs i els limícoles. La manca de renovació de les aigües, reduïdes en superfície i volum, podria fins i tot provocar la pèrdua de l’oxigen en l’aigua, el que suposaria la mort dels peixos que hi habiten.

Davant d’aquesta situació, ara com ara l’única solució serien les pluges i que els pagesos puguin rebre més aigua per regar.

Des de fa anys també hi ha sobre la taula la construcció de dos pous de l’aqüífer profund a Cal Tet i l’estany de la Ricarda, però l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) els va desautoritzar per dues raons: dedicar l’aqüífer profund exclusivament a aigua de boca i evitar que aquests pous poguessin interferir amb els pous de la barrera contra la intrusió salina.