L’aeroport d’Amsterdam reduirà vols a causa de la contaminació ambiental i acústica

El Govern espanyol es planteja prohibir els vols que tinguin alternativa ràpida en tren, com ja ha fet França
Divendres, 31 març 2023 · 09:35 hores ActualitatEconomiaInfraestructures

Actualitat
Economia
Infraestructures

L’aeroport de Schiphol d’Amsterdam, un dels més concorreguts d’Europa, haurà de reduir el nombre de vols que gestiona arran dels plans del govern neerlandès per reduir les emissions de diòxid de carboni al país i, també, la contaminació acústica que provoca la infraestructura.

Els vols cap a i des de Schiphol es limitaran a 460.000 l’any fins al setembre de 2024, un primer pas per arribar al límit de 440.000 fixat pel govern. Actualment, l’aeroport d’Amsterdam registra un trànsit de 500.000 operacions anuals.

Les companyies aèries, especialment la neerlandesa KLM, són contràries a la mesura, argumentant que fa anys que treballen en la modernització de les seves flotes, incorporant avions menys contaminants i menys sorollosos.

Per la seva banda, l’aeroport ha demanat al govern que acceleri la implementació d’un nou sistema que limitaria el trànsit no a un nombre determinat de vols, sinó en funció del nivell màxim de contaminació acústica i atmosfèrica permès.

Espanya debat eliminar els vols curts

Tal com s’ha decretat a França, on s’eliminaran els vols que tenen alternativa de menys de 2,5 h en tren, el Congrés dels Diputats espanyol està debatent el projecte de llei de Mobilitat Sostenible, que preveu mesures similars.

El grup parlamentari d’Unidas Podemos ha presentat una esmena perquè s’estudiï la possibilitat d’eliminar els vols de càrrega amb un volum de trànsit de mercaderies superior a 100.000 tones/any quan hi hagi una alternativa de transport ferroviari de durada inferior a sis hores. En el cas dels vols de passatgers, l’alternativa ferroviària hauria de ser inferior a 4 hores.

Estratègia 2050 del Govern espanyol

El Govern espanyol ha elaborat un document anomenat “Estratègia 2050, fonaments i propostes per a una Estratègia Nacional de Llarg Termini”, que també recomana prohibir els vols en aquells trajectes que es puguin fer amb tren en menys de 2,5 hores. A més, proposa disminuir l´impacte mediambiental del transport aeri mitjançant la introducció de la taxa de viatger freqüent o l´establiment d´impostos sobre els bitllets d´avió segons la proximitat de la destinació.