Famílies, docents i Ajuntament del Prat demanen mesures per reduir la calor a les aules

La Generalitat preveu instal·lar aire condicionat a les escoles de Catalunya on es registrin pics de calor més intensos
Dimecres, 29 març 2023 · 07:18 hores ActualitatEducacióSocietat

Actualitat
Educació
Societat

En una reunió celebrada dilluns passat, les associacions de famílies d’alumnes (AFA) del Prat van exposar a l’Ajuntament del Prat la preocupació per la previsió d’altes temperatures a les aules durant l’últim trimestre del curs. Els darrers anys, la forta calor a les aules, especialment aquelles més exposades al sol, és una queixa recurrent. La crisi climàtica i l’increment de temperatures que implica fa que en moltes aules faci massa calor per fer de manera confortable l’activitat, especialment els primers i els darrers mesos del curs. En algunes aules es poden arribar a superar els 30 graus, un ambient molt incòmode per dur a terme l’activitat lectiva.

Petició a la Generalitat

L’Ajuntament del Prat ha recollit aquesta inquietud i ha acordat traslladar-la a la Generalitat per tal de conèixer les mesures que es prendran i assegurar un equilibri entre tots els centres de la ciutat.

Pla de xoc amb aires condicionats

Per la seva banda, el conseller d’Educació de la Generalitat, Josep González-Cambray, va anunciar el mes passat que el departament preveu instal·lar aire condicionat en alguns centres educatius de Catalunya el curs vinent. És la primera vegada que la conselleria inicia una política d’instal·lació d’aquests aparells, una novetat que s’emmarca dins del pla de condicionament tèrmic que la Generalitat presentarà pròximament.

L’implantació de l’aire condicionat, però, serà progressiva i començarà pels centres que registrin episodis de calor més accentuats.

Distribució de ventiladors

A l’inici d’aquest curs escolar, la Generalitat va distribuir ventiladors a centres educatius on s’havia detectat una exposició a temperatures superiors als 30 graus. La tria dels centres es va fer seguint criteris tècnics. No obstant, són moltes les opinions dins de les escoles i instituts que els ventiladors no són prou eficaços, especialment durant els pics de calor.

D’altra banda, la conselleria té previst iniciar properament obres per mitigar la calor als centres que ho requereixin. Es tracta d’intervencions petites, urgents i compatibles amb l’activitat lectiva, com la instal·lació de tendals o persianes.

Canvis d’horari

El juny passat, molts centres de Catalunya es van queixar per les elevades temperatures que registraven les aules, fins al punt de demanar acabar les classes abans de l’hora prevista o de suspendre-les en els casos més extrems. El Departament va advertir-los que això no és possible i els va enviar un protocol d’actuació: obrir finestres, hidratació i evitar les hores de sol.