Entitats de regants de tota Catalunya demana crear la Taula Nacional de l’Aigua per combatre la sequera

Divendres, 24 març 2023 · 17:06 hores ActualitatAgriculturaEconomia

Actualitat
Agricultura
Economia

L’Associació Catalana de Comunitats de Regants ha instat la Generalitat a crear una Taula Nacional de l’Aigua per tal d’abordar la gestió dels recursos hídrics davant l’episodi d’excepcionalitat per sequera. Ha estat a la desena trobada d’aquest organisme que ha aplegat a la Emilio Sánchez Academy unes 150 persones del sector del regadiu i la pagesia.

I és que Catalunya acumula més de 30 mesos sense precipitacions, fet que deixa un escenari més crític que el del 2008. Des de l’ACATCOR es confia en que arribi la pluja i es pugui salvar la campanya de cultius. L’ACA, en canvi, treballa en un escenari més pessimista i que preveu entrar en un escenari d’emergència a l’agost o el setembre si no hi ha precipitacions properament.

De fet, una de les actuacions que estan pendents a causa de problemes de salinitat i alguns compostos és poder fer ús d’aigua regenerada. “Hem començat a utilitzar-la, però s’ha hagut d’interrompre per alguns paràmetres que no estan perfectament qualificats”, assenyala el president de la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta del Llobregat, Joan Estruch.

“Això afecta -segons ha dit el president de la Cooperativa Agrícola del Prat, Xavi Oliva- a la producció actual, ens pot afectar a la collita de final d’hivern, entre elles la de carxofa, però el que més ens preocupa és tenir una planificació per combatre la sequera a l’estiu. És important que es solucioni la situació de l’aigua regenerada i assegurar un caudal mínim i una bona distribució per poder produir”.

A la trobada també s’ha abordat la necessitat de modernitzar i tecnificar els camps per reduir el consum d’aigua o de la preocupació generalitzada pels increments en el preu de l’energia.