El Prat acull una jornada sobre el futur del delta del Llobregat

Representants polítics, agraris, d’infraestructures i mediambientals debaten sobre com fer encaixar tantes peces en un territori tan sensible
Dimecres, 15 març 2023 · 16:32 hores ActualitatAgriculturaEconomia

Actualitat
Agricultura
Economia

L’Auditori del Cèntric ha acollit avui la jornada Territori Delta, organitzada per la Generalitat i que ha estat la primera de diverses trobades que s’han de fer amb agents del territori i que han de servir per superar les assignatures pendents de l’anterior Pla Delta i definir els diferents usos que aquí es donen: pagesia, espais naturals i grans infraestructures.

Gestió i recursos

L’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, ha estat l’encarregat d’inaugurar la jornada i ho ha fet amb un missatge contundent: el delta s’ha de gestionar tenint en compte la realitat ecològica, agrària i social dels seus espais, superant el debat sobre les grans infraestructures. En aquest sentit, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà, ha recollit el guant de l’alcalde i ha assenyalat que els reptes passen per gestionar, ordenar, controlar i assignar recursos.

Compatibilitat entre conreus i aus

Tanmateix, sí que hi ha hagut discrepàncies sobre la compatibilitat d’usos, especialment entre l’activitat agrícola i l’ampliació de les Zones d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA). Des del món agrari consideren que un increment i protecció de les aus seria perjudicial per als conreus.

Per la seva banda, les entitats ecologistes defensen la necessitat d’arribar a un consens per protegir tant els usos agrícoles com mediambientals i no perdre més temps en el procés de protecció i recuperació del delta.  

A la jornada hi han estat presents representants que han defensat que tant des de l’autoritat portuària com des d’Aena tenen la mà estesa i han treballat en la protecció de l’espai. Això sí, sense cap referència a la darrera proposta d’ampliació de l’aeroport.

Per la seva banda, l’Ajuntament del Prat ha arribat a la jornada amb una proposta que preveu una inversió de 15 milions d’euros per tal de protegir l’espai.

Totes aquestes qüestions que marcaran el futur del delta del Llobregat es continuaran treballant en paral·lel a la tramitació de la ZEPA que va presentar el Govern l’estiu passat i que pretén doblar l`espai protegit. La Generalitat està estudiant les més de 300 esmenes que s’han presentat i no té un calendari, ara com ara, d’aprovació definitiva.