El cost de la vida s’ha apujat un 38 % de mitjana a l’àrea metropolitana en els darrers 6 anys

El sou mínim necessari per arribar a final de mes durant 2022 va ser de 1.447 euros, 100 més que l'any anterior
Divendres, 3 març 2023 · 09:14 hores ActualitatEconomiaOcupació

Actualitat
Economia
Ocupació

Segons un estudi de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el sou mínim mitjà necessari per cobrir les necessitats bàsiques als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona és de 1.447 euros al més, 100 més que l’any passat. En els darrers 6 anys, el cost de la vida a l’AMB s’ha incrementat un 38 % de mitjana.

Tot és més car a Barcelona

L’estudi conclou que el pes de l’habitatge sobre el salari de referència és molt elevat. També distingeix entre la ciutat de Barcelona, on tot és gairebé un 15 % més car, i la resta de municipis metropolitans. A la capital, el salari de referència s’enfila fins als 1.550 euros, mentre que al conjunt de la resta de municipis els sous que es calculen per poder viure dignament van des dels 900 euros per persona en una llar on 3 adults treballen, als 2.450 que necessitaria una persona sola amb fills a càrrec.

Per cobrir les necessitats bàsiques, una família amb dos fills hauria de cobrar sous de 1.681 euros de mitjana en tota l’àrea metropolitana. L’estil de vida més car és el d’una persona sola amb fills, que necessita 2.453 euros mensuals només per a despeses bàsiques. El següent és el d’una persona que viu sola, que necessita, com a mínim, 1.596 euros al mes.

Aliments, subministraments i llar

Alimentació i subministraments representen una tercera part del pressupost que necessita una família metropolitana per viure amb una mínima dignitat, i una altra tercera part es destina a pagar el lloguer o la hipoteca. L’altre terç, uns 434 euros de mitjana, es dedicaria a fer front a despeses sobrevingudes, comprar roba o gastar en lleure.

Segons l’estudi, fer la compra mensual va ser 92,5 euros més car el 2022 que el 2021; i un ciutadà mitjà es va gastar mensualment 41,5 euros més en energia.

A tot plegat, s’hi ha de sumar l’increment notable dels preus de l’habitatge. Si es compten aquestes tres despeses bàsiques d’habitatge, alimentació, despeses de la llar i transport, es gasta el 70% del sou, com a mínim.