L’aigua regenerada salva els conreus del Prat de la sequera

El cabal procedent de la depuradora era fins ara del 25 % del total del reg i arribarà al 40 % arran del decret de sequera de la Generalitat
Dijous, 2 març 2023 · 14:26 hores ActualitatAgriculturaEconomia

Actualitat
Agricultura
Economia

“L’aigua regenerada ens ha salvat els conreus de la sequera”. Així de clar ho explica el secretari de la Cooperativa Agrícola del Prat i pagès Xavier Oliva. Si no fos per l’aigua regenerada, procedent de la depuradora del Baix Llobregat, els conreus del Parc Agrari del Baix Llobregat, que com el cas de la carxofa ara arriben al 100 % de rendiment, no podrien rebre la quantitat d’aigua necessària per prosperar i es veurien greument afectats.

Regenerada però de qualitat per al reg agrícola

Fins ara, els pagesos del Prat feien servir un 20 % d’aigua regenerada per regar, però aquest percentatge ha d’arribar al 40 % arran del decret de sequera de la Generalitat. Tota l’aigua de reg es controla constantment per comprovar que tingui la qualitat adient per als conreus i per a la terra. Si mai es detecta alguna anomalia o contaminació, el subministrament es talla i s’espera a que l’aigua torni a tenir la qualitat adient. Tant la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta del Riu Llobregat com l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de la Generalitat fan controls constants de la qualitat de l’aigua.

Xavier Oliva també ha explicat a elprat.ràdio (enllaç de l’entrevista més a baix) que s’està treballant en la remodelació dels sistemes de reg per tal d’evitar pèrdues d’aigua i optimitzar millor aquest recurs tan preuat.

L’aigua de boca, garantida fins a finals d’any

Per l’emissora municipal també han passat el director gerent de l’empresa municipal Aigües del Prat, Aureliano García, i el cap de protecció civil de l’Ajuntament del Prat, Miquel Villa, qui ha explicat els controls i restriccions que està aplicant el municipi arran del decret de sequera en aspectes com la neteja de carrers, el rec de parcs i jardins o l’ompliment de piscines.

Aureliano García ha remarcat la importància de l’aigua regenerada, que diu que “ha vingut per quedar-se, sense cap mena de dubte”. També ha assegurat que l’aigua de boca (la que surt per les aixetes dels domicilis) està garantida al Prat fins a finals d’any.

L’aigua de boca del Prat prové en un 80 % de l’aqüífer profund del delta del Llobregat, d’on s’extreu a través de diversos pous, i en un 20 % de la xarxa metropolitana d’Aigües Ter – Llobregat, que arriba al Prat a través d’una canonada penjada sota el pont de Mercabarna.

La població del Prat, molt estalviadora

El topall de consum domèstic que ha establert el decret de sequera de la Generalitat és de 230 litres per habitant i dia. Al Prat, la mitjana del mes de febrer ha estat de 175 litres, per tant, bastant per sota d’aquest topall. Aureliano García ha volgut felicitar la població del Prat perquè, de mitjana anual, gasta 97 litres per habitant i dia, per sota de la xifra de 100 litres que a moltes ciutats es posa com a ideal. “Hem d’estar molt orgullosos del comportament estalviador i de com de conscienciada està la població del Prat de que cada gota compta”, ha explicat el responsable d’Aigües del Prat.

Escolteu l’entrevista d’elprat.ràdio:

Vídeo a elprat.tv: