La Granja Torres pren mesures contra la grip aviària, tot i que el Prat no està en alerta

Arran del cas detectat fa un parell de setmanes a Arbeca, la principal explotació de Pota Blava del Prat ha tancat les aus a l’interior
Dimecres, 22 febrer 2023 · 08:34 hores ActualitatEconomiaSeguretat

Granja Torres.

Actualitat
Economia
Seguretat

La grip aviària no representa, de moment, un risc per a l’aviram del Prat. Així ho ha assegurat la responsable de la Granja Torres, Montse Torres, qui explica que, tot i no estar en alerta al Prat, ja s’han pres mesures de prevenció per evitar el contagi d’aquesta malaltia (entrevista radiofònica al peu d’aquesta informació). Arran del cas detectat ara fa un parell de setmanes a Arbeca (les Garrigues), la principal explotació de Pota Blava del Prat ha decidit tancar les aus a l’interior, com es fa habitualment quan hi ha risc de contagi.

El brot detectat a Arbeca va obligar a sacrificar 37.000 galls d’indi i 50.000 guatlles a totes les explotacions ramaderes que es trobaven a menys d’un quilòmetre del focus de la infecció. Les primeres investigacions van apuntar a bales de palla mal protegides que podrien haver-se contaminat a través dels fems d’aus salvatges contagiades. Segons Torres, aquest brot és el resultat de la mala sort i no de la negligència per part de l’explotació.

Virus estès entre les aus migratòries

La setmana passada van acabar les mesures d’inspecció en les explotacions avícoles ubicades a deu quilòmetres del focus de la infecció d’Arbeca. En aquesta zona de vigilància no s’hi han trobat més casos i, per tant, a partir del 10 de març es podria donar per acabat l’episodi. Així i tot, la presència d’aquest virus està força estès entre les aus migratòries i el Prat n’és un lloc de pas. Per això Torres assegura que s’han ampliat les mesures de protecció per evitar riscos.

Tanmateix, la grip aviària no és l’única preocupació de les produccions avícoles. La aalmonel·la és un bacteri que també pot afectar les aus de corral i, a diferència de la grip aviària, pot comportar problemes de salut a les persones. És per això que es fan controls exhaustius d’aquest i d’altres patògens abans de posar a la venda els productes.

Reservoris de Pota Blava

Si bé és cert que un contagi de grip aviària al Prat podria ser un desastre per a la Raça Prat, tampoc no en seria la condemna: existeixen petites produccions avícoles a més d’un quilòmetre de distància, el radi dintre del qual s’haurien de sacrificar les aus en cas de brot, i també altres reservoris especialitzats en la preservació de les espècies autòctones com el Pota Blava.

No es transmet als humans

La grip aviària no es pot transmetre als humans a través de la ingesta de la carn o dels ous. Sí que s’han detectat casos de transmissió entre aus contagiades i persones que hi havien estat en contacte directe, però no se sap ben bé el mecanisme de transmissió zoonòtica, és a dir, entre diferents espècies. Ara bé, en les darreres setmanes s’han detectat casos de grip aviària en fures criades en captiveri i també en lleons marins.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estudia aquests contagis i quin risc poden comportar. Precisament aquesta setmana la Comissió Europea ha anunciat que s’harmonitzaran les condicions de vacunació animal als països de la Unió, a fi de fer front a la crisi de grip aviària més gran que ha afectat Europa -des de 2021 s’han hagut de sacrificar 46 milions d’aus de granja-. El nou estàndard de vacunació inclou mesures específiques per a la grip aviària a l’annex 13 de la normativa que entrarà en vigor a partir del 10 de març.

Entrevista a Montse Torres a elprat.ràdio: