La quarta pista sobre el mar, una vella i irrealitzable idea

Entre altres impediments, la zona marina on es proposa construir-la està declarada Zona d’Especial Protecció per a les Aus des de 2014
Dimecres, 15 febrer 2023 · 10:26 hores ActualitatEconomiaInfraestructures

La ZEPA marina Baix Llobregat - Garraf inclou l'espai marítim situat davant de la costa del Prat, des de la platja fins a diversos quilòmetres mar endins.

Actualitat
Economia
Infraestructures

Una iniciativa privada ha presentat a la Generalitat un projecte que proposa la construcció d’una quarta pista sobre el mar per tal d’ampliar l’aeroport. La idea no és nova i ja es va plantejar fa una quinzena d’anys, rebent aleshores un ampli rebuig polític, tècnic i social, i sent fins i tot descartada per Aena.

La proposta, que aquests dies ha tingut un fort ressò mediàtic, planteja construir una pista de 3,4 quilòmetres paral·lela a la tercera, la més propera al mar, i que s’ubicaria sobre una gran plataforma que es trobaria a uns 1,8 km de la costa. Suposaria un cost de 2.100 milions d’euros.

Ara, amb la polèmica sobre l’ampliació de la tercera pista, aquesta vella idea s’ha tornat a plantejar i, novament, ha rebut un ampli rebuig. De fet, encara que rebés suport majoritari dels agents polítics i socials –que no és el cas- aquest projecte no es podria tirar endavant perquè la zona marina on es planteja està qualificada des de 2014 com a ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) per part del Govern espanyol.

L’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, veu inviable que la proposta tiri endavant tiri endavant: “Sembla del dia dels innocents. És una proposta totalment descartada i que ens aparta del debat. Nosaltres tenim propostes alternatives a destruir hàbitats i per afavorir els transport sostenible”.

També han mostrat el rebuig a la proposta la plataforma d’entitats Zeroport; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; i l’alcaldable a la capital catalana pel PSC, Jaume Collboni, entre molts altres partits i entitats.

Manifestació el 4 de març

Diverses entitats han convocat una manifestació que, sota el lema “Defensem la terra, construïm el futur”, mostrarà el rebuig a l’ampliació de l’aeroport, la construcció del Quart Cinturó i el projecte Hard Rock. La manifestació està convocada el 4 de març a les 18 h a la pl. de Catalunya de Barcelona.