Les reserves d’aigua dels embassaments continuen baixant malgrat les pluges recents

L'aigua regenerada de la depuradora i la potable de la dessalinitzadora pal·lien la manca de precipitacions
Dijous, 9 febrer 2023 · 12:51 hores ActualitatAgriculturaEconomia

Punt del riu Llobregat, a Molins de Rei, on s'hi aboca l'aigua regenerada procedent de la depuradora del Prat.

Actualitat
Agricultura
Economia

Les pluges del darrer temporal pràcticament no han tingut incidència en la sequera que patim, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Actualment, els embassaments continuen la davallada i les reserves se situen al 28 %, és a dir, a només a 4 punts d’entrar en una situació d’excepcionalitat.

Fa només una setmana, tot just abans de les pluges, estaven al 29 %. És a dir que, malgrat la pluja, han seguit perdent reserves. I és que les precipitacions que han regat el territori en les últimes hores han deixat registres força baixos: al Prat, per exemple, han estat d’uns 16 mil·límetre.

Per la seva banda, la pluja va fer que el riu Llobregat multipliqués per cinc el seu cabal habitual, que és d’entre 9 i 10 metres cúbics per segon. Segons l’ACA, en el seu punt més àlgid va arribar als 51 metres cúbics per segon al seu pas per Sant Joan Despí. Aquest increment de cabal, però, es va donar sobre tot aigües avall dels embassaments.

Aigua regenerada per alimentar el riu

Des de fa unes setmanes, la depuradora del Baix Llobregat ha augmentat la quantitat d’aigua regenerada que destina a incrementar de forma artificial el cabal del Llobregat i disposar de més aigua que després es potabilitza a Sant Joan Despí i s’envia a la xarxa metropolitana.

En aquests moments, l’aportació que s’està realitzant, concretament a Molins de Rei, és de 600 litres per segon i ja representa una quarta part del cabal del Llobregat. Els litres que s’aboquen al riu s’han anat incrementant en els últims mesos i es preveu augmentar als 800 en cas d’entrar en situació excepcional per sequera.

De tot plegat, elprat.ràdio en va parlar fa uns dies amb Jordi Molist, director de l’àrea d’abastament d’aigua de l’ACA. Escolteu-ne l’entrevista:

Barrera contra la intrusió salina a l’aqüífer

Aquest ús de l’aigua regenerada se suma a altres ja habituals com l’alimentació la barrera de pous contra la intrusió salina a l’aqüífer del delta del Llobregat, és a dir, una protecció perquè l’aigua del mar no penetri en aquesta important reserva d’aigua dolça d’on beu la ciutadania del Prat. Durant l’últim any s’ha passat dels 2.000 als 6.000 metres cúbics per dia per a aquest ús concret.

Usos agrícoles i neteja viària

També s’ha incrementat l’aportació d’aigua regenerada al Canal de la Dreta del Llobregat: si a finals de novembre, amb l’entrada en vigor del decret de sequera, era de 100 litres per segon, ara ja és del doble i encara s’espera incrementar-la fins als 400 en els propers mesos per tal de garantir la producció del Parc Agrari del Baix Llobregat. D’altra banda, un altre ús que se’n fa d’aquesta aigua regenerada és per a les tasques de reg i neteja viària de les ciutats.

La dessalinitzadora, a ple rendiment

Al marge de la depuradora, una altra infraestructura que treballa a ple rendiment des del passat mes d’octubre és la dessalinitzadora del Prat, que juntament amb la de la  Tordera han aportat 63 hectòmetres cúbics al sistema Ter-Llobregat. Això, sumat a l’aigua regenerada, ha permès retardar 6 mesos l’entrada en alerta per sequera a l’espera d’una pluja que ara ha arribat però de forma molt minsa. I és que portem dos anys consecutius amb molt poca precipitació i en les properes setmanes podríem entrar ja en situació excepcional per sequera. Tot seguit podeu veure un vídeo d’elprat.tv del novembre passat: