La moda del pentinat degradat en nois va acompanyada d’un augment dels casos de tinya

La manca d'higiene i desinfecció dels estris en algunes barberies i perruqueries provoca contagis
Dijous, 2 febrer 2023 · 12:16 hores ActualitatSalutSocietat

Pentinat degradat.

Actualitat
Salut
Societat

Les consultes de dermatologia estan registrant un increment dels casos de tinya del cuir cabellut, una infecció per fongs que no és greu però que pot acabar provocant seriosos perjudicis estètics.

L’increment de casos és generalitzat a tot l’Estat espanyol i està relacionat amb la moda del pentinat degradat (molt rasurat a la base del cap) que molts nois i adolescents han adoptat per influència, majoritàriament, de futbolistes i famosos.

La causa de l’augment de casos de tinya del cuir cabellut és la manca d’higiene i desinfecció de les màquines de rasurar i de les tisores en algunes perruqueries i barberies. Les autoritats sanitàries calculen que la majoria d’establiments, però, prenen les mesures higièniques adequades i xifren en només un 10 % les que no ho fan correctament. La moda del pentinat degradat obliga els clients a passar pel perruquer o barber cada 15 dies i, fins i tot, alguns ho fan cada setmana, incrementant així el risc d’infecció.

Símptomes i tractament

La tinya, molt contagiosa, provoca en el cuir cabellut símptomes com inflamació, vermellor, descamació, crostes, caiguda del cabell… És molt localitzada i sol formar rodals que es van fent grans. En els casos més greus pot acabar provocant alopècia permanent, en forma de cicatrius o plapes. No obstant, no es considera una malaltia greu i es cura fàcilment amb pastilles, però és important acudir a la consulta mèdica al primer símptoma.

Quan un noi queda infectat de tinya, dins de la família cal actuar com si tingués polls: només ell pot fer servir les seves pintes i tovalloles, per evitar contagis a la resta de convivents.

Entrevista a una dermatòloga i una perruquera del Prat

Tot seguit podeu escoltar una entrevista que el magazine matinal Planeta Prat, d’elprat.ràdio, ha fet aquest matí a la dermatòloga pratenca Yolanda Fortuño i a la perruquera de la nostra ciutat Carme Marín sobre el tema de la tinya: