L’acord per als pressupostos preveu conjugar agricultura i biodiversitat al delta del Llobregat

S'hi invertiran 49 milions d'euros fins al 2026 i s'aprovaran les noves ZEPA per donar resposta a la Comissió Europea
Dimecres, 1 febrer 2023 · 08:47 hores ActualitatAgriculturaEconomia

Actualitat
Agricultura
Economia

L’acord per als pressupostos de la Generalitat a què han arribat avui el Govern (ERC) i el grup parlamentari del PSC preveu invertir, fins a l’any 2026, 49 milions d’euros a l’àrea del delta del Llobregat “per assolir un espai natural i amb biodiversitat, un sistema agrari tecnificat i sostenible a llarg termini i un sistema hídric de qualitat”.

Per assolir aquests objectius, les principals actuacions previstes són les següents:

– 35 milions d’euros a millores d’infraestructures de regadiu que agumentin la competitivitat de les explotacions millorant les condicions laborals dels agricultors, l’estalvi hídric, la descarbonització i fomentant una agricultura professional, de qualitat i de proximitat.

– 13 milions a la prevenció d’inundacions, millora de la xarxa de drenatge i millora de les zones humides i els cursos fluvials.

Aprovació de l’ampliació de les ZEPA

L’acord també preveu aprovar l’ampliació de les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat, fent-la “compatible amb les múltiples infraestructures i el manteniment i creixement de l’activitat agrícola”. D’aquesta manera es vol donar resposta a la Carta d’Emplaçament de la Comissió Europea, adreçada a l’Estat el febrer de 2021, en la qual l’advertia que no s’estaven protegint prou la biodiversitat i les zones naturals del delta del Llobregat.

Recentment, el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat ha mostrat la seva oposició a l’ampliació de les ZEPA proposada pel Govern.