Entre el 40 % i el 60 % de les faves conreades al Prat s’han perdut per les gelades

La pagesia pateix pels conreus si continuen les baixes temperatures i la manca de pluja
Divendres, 27 gener 2023 · 11:43 hores ActualitatGastronomiaTerritori

Faves congelades per les baixes temperatures i la manca d'humitat. Imatge cedida per Josep Miquel Pinyol.

Actualitat
Gastronomia
Territori

Les gelades del cap de setmana passat han provocat pèrdues d’entre un 40% i un 60% de les faves que es cultiven al Prat. Així ho ha assegurat Josep Miquel Pinyol, pagès de La Masia Fruites i Verdures. Ho ha fet aquest matí durant la tertúlia del Planeta Prat.

Les glaçades han afectat especialment les faves que s’estan collint aquests dies. En canvi, les que encara estan creixent se n’han deslliurat. Ara bé, Pinyol es mostra preocupat per la baixada de temperatures que podrien tornar a gelar els camps aquest cap de setmana.

Fred sec, glaçada negra

Quan les temperatures baixen per sota de zero graus i no hi ha humitat ambiental pot produir-se l’efecte de la glaçada negra. Aquest fenomen afecta l’aspecte de fruites i verdures, cremant-ne l’exterior i, de vegades, també l’interior. En el cas de les faves del Prat, la glaçada sí que ha afectat l’interior de les beines. En el cas de les carxofes, l’afectació ha estat sobretot superficial i no s’han registrat pèrdues importants. La pagesia recorda que tot i l’aspecte marronós que poden presentar les fulles de les carxofes, l’interior i el cor és tan bo i de tanta qualitat com sempre.

Incertesa pels pròxims dies

La previsió meteorològica per als pròxims dies anuncia molt de fred i poca humitat. Això comporta el risc que torni a haver-hi gelades negres que afectin els conreus. Per evitar-ho, la pagesia sol regar les plantacions durant el vespre per mantenir-les humides a la nit.