El 40 % de les dones que acudeixen al SIAD del Prat ho fan per violències masclistes

L’any passat, de les 335 dones ateses per violència masclista, 25 no n’eren conscients i havien acudit al SIAD per altres motius
Dimarts, 24 gener 2023 · 08:47 hores ActualitatDonesGeneral

Actualitat
Dones
General

Al voltant d’un 40 % de les atencions fetes a dones al SIAD (Servei d’Informció i Atenció a les Dones) del Prat ho han estat per violències masclistes. Les atencions a dones en aquest servei municipal han anat en augment des de la seva creació. Això es deu, sobretot, a que cada cop hi ha més assessories i personal per donar resposta a més casuístiques diferents, segons ha explicat a elprat.tv la coordinadora del SIAD, Rosa Mela Morcillo.

El SIAD és un servei que s’adapta a cada dona segons les necessitats i les circumstàncies de cada cas. De fet, no existeix un perfil concret de dona víctima de violència masclista i n’hi ha moltes que no són conscients que viuen una situació així.

De fet, l’any 2022, de les 335 dones ateses per violència masclista, 25 no n’eren conscients i havien acudit al SIAD per altres motius. Va ser aquest servei el que va detectar de forma precoç la situació.

Moltes dones que han patit violència masclista es veuen sotmeses a un procés que les revictimitza. El sistema judicial i policial, així com altres estaments, encara no tenen prou sensibilitat amb elles.

Al SIAD els fan un acompanyament perquè siguin conscients de la situació de violència que estan patint i tinguin eines per afrontar-la, com suport psicològic i treball en xarxa amb la resta de departaments de l’administració, amb l’objectiu d’oferir-los una atenció integral.

Malauradament, el Prat no és una ciutat lliure de masclismes. L’any 2019 es van viure de prop dos feminicis a la ciutat: la troballa del cos de Janet Jumillas al maig i l’assassinat d’una veïna del Prat a mans del seu marit al desembre d’aquell any.

El SIAD és d’accés voluntari, gratuït i confidencial. A banda de les violències masclistes, ofereix servei a les dones en tot tipus de situacions i necessitats. També s’ofereix suport a les dones joves a través del punt lila del Lloro, serveis de Joventut.

Podeu recuperar l’entrevista sencera aquí: