Les farmàcies del Prat pateixen desabastiment temporal d’algunes medecines

La majoria de medicaments tenen alternatives disponibles, mentre que en alguns casos, com determinats aerosols i inhaladors, és més complicat aconseguir-ne
Dijous, 19 gener 2023 · 13:25 hores ActualitatComerçEconomia

Actualitat
Comerç
Economia

Les farmàcies del Prat, com la majoria de les de Catalunya i l’Estat, estan patint desabastiments temporals d’algunes medecines, com l’amoxicil·lina, el paracetamol o l’efferalgan. Aquests medicaments són molt consumits durant l’hivern i costen de trobar: “ens suposa feina d’hores de buscar i buscar”, han explicat algunes farmàcies de la ciutat al magazine matinal Planeta Prat d’elprat.ràdio (escolteu les entrevistes a través de l’enllaç situat al peu d’aquesta informació).

Causes diverses

Les causes de la carència de medecines són diverses i algunes globals: desajustos en la producció, embalatge i distribució, conseqüència de la crisi mundial provocada per la pandèmia, així com la deslocalització de la fabricació de medecines que abans es feien a Catalunya i ara es fan a l’estranger. L’augment del preu del combustible i el transport o l’escassetat d’alguns principis actius també provoquen que alguns medicaments estiguin temporalment desapareguts dels establiments farmacèutics.

Medicaments alternatius

No obstant, en la gran majoria de casos, en cas de desabastiment les farmàcies garanteixen medicaments alternatius als receptats. Sí que hi ha casos més complicats, com determinats aerosols o inhaladors, que no tenen substitució i cal esperar que arribin. Les farmàcies estan interconnectades entre elles i poden abastir les medecines necessàries als despatxos que en necessitin.

El cas de l’ús inadequat d’una medicació contra la diabetis

Les farmàcies del Prat també han alertat del fenomen d’una medicació contra les persones diabètiques obeses, que no troben les pastilles que necessiten perquè “s’han posat de moda per aprimar-se, i molts dietistes i endocrins les estan receptant per perdre pes i s’està fent molta publicitat per les xarxes socials”. Els laboratoris que les fabriquen s’han trobat desbordats per la demanda i hauran d’augmentar-ne la producció per poder respondre als requeriments que els arriben.

Escolteu l’entrevista a tres farmàcies del Prat: