El CRAM va atendre 78 animals marins l’any 2022

70 tortuges, 5 aus i 3 cetacis
Dimarts, 17 gener 2023 · 09:48 hores ActualitatSocietatSostenibilitat

Actualitat
Societat
Sostenibilitat

La Fundació CRAM ha atès durant l’any 2022 un total de 78 exemplars de fauna marina amenaçada a la costa catalana: 70 tortugues, 5 aus i 3 cetacis. El CRAM disposa, per fer aquestes tasques, d’un centre de recuperació al Prat, un vehicle de rescat i un equip tècnic humà disponible les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, que permet mantenir un sistema de resposta immediata i permanent.

Principals amenaces

Les principals amenaces que pateix la fauna marina són la indústria pesquera, la contaminació, el canvi climàtic i la pressió humana sobre el medi. Per aquest motiu és fonamental comptar amb un servei que doni assistència veterinària als exemplars de fauna marina que són víctimes de lesions i/o patologies causades directament o indirectament per l’acció humana.

Les tortugues i la pesca d’arrossegament

Dels 70 exemplars de tortuga marina atesos durant el 2022, el 91,4 % havien quedat capturats accidentalment per un art pesquer, principalment l’arrossegament. Durant el 2022, s’han pogut recuperar i reintroduir al mar el 75,7 % d’elles i un 10 % romanen en el centre amb un pronòstic favorable a la seva reintroducció en les pròximes setmanes.

Durant el 2022 s’han atès 3 cetacis: 2 dofins mulars (Tursiops trucatus) i 1 dofí llistat (Stenella coeruleoalba). Són individus que, després d’haver iniciat un quadre patològic i haver emprat totes les seves energies a intentar seguir al seu grup, arriben a la costa extremadament afeblits, deshidratats i afectats per la malaltia que els va fer abandonar als seus companys. Normalment es trasllada un campament d’assistència clínica a la mateixa platja per facilitar una atenció fora de les instal·lacions del centre de recuperació per evitar provocar estrès psicològic a l’animal.

Quant a les aus marines s’han atès un total de 5 exemplars d’espècies protegides: 1 gavina menuda (Larus minutus), 3 gavines de audouin (Larus adounii) i 1 gavot (Alca torda). El 60 % d’elles presentava un sedal o ham en el seu interior.