El sou de les treballadores d’ajuda a domicili puja un 8 % després d’un any de reivindicació

Una trava burocràtica impedia a les empleades de la Fundació S21, de titularitat pública, cobrar la totalitat de l'augment previst al conveni sectorial
Divendres, 13 gener 2023 · 09:28 hores ActualitatDonesEconomia

Actualitat
Dones
Economia

Les treballadores del Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) del Prat, unes 95 persones en total, han cobrat ja la totalitat de l’increment salarial que preveia el conveni sectorial. El text, pactat per la patronal i els principals sindicats del sector a Catalunya -UGT i CCOO- obligava les empreses proveïdores de serveis d’atenció domiciliària a incrementar el sou de la plantilla en un 8 %.

Per una trava burocràtica, això només es va aplicar a les empreses privades. I és que els Pressupostos Generals de l’Estat determinaven que treballadors i treballadores del sector públic només podien cobrar un 2 % d’increment salarial.

En el cas del Prat, el SAD el presta des de 2020 l’Ajuntament a través de la Fundació S21. Als municipis on aquesta fundació pública gestiona el servei l’increment salarial de les treballadores va ser només del 2 % i no del 8 % com marcava el conveni, ja que els Pressupostos Generals de l’Estat són una llei de rang superior.

Mobilitzacions

Per tot plegat, les treballadores del SAD del Prat van mobilitzar-se per reclamar el 6 % restant i per igualar les seves condicions a les del sector privat. L’Ajuntament va mostrar el seu suport a la plantilla aprovant una moció presentada per totes les forces progressistes del ple i amb l’únic vot contrari de Ciutadans.

L’increment salarial l’havia d’autoritzar la Generalitat, però la burocràcia del procés ha allargat la gestió tot un any. Després d’un primer increment de l’1’5 % del sou, no ha estat fins a finals de desembre que les treballadores del SAD del Prat han pogut cobrar el 4,5% restant. La presidenta del comitè d’empresa i la delegada sindical denuncien que s’ha cobrat tard i això les ha perjudicat perquè el cost de la vida s’ha encarit molt i, per tant, han perdut poder adquisitiu.

L’Ajuntament del Prat ha participat en la mediació amb la Generalitat en el procés i valora que era una qüestió de justícia, però que no ha estat fàcil d’aconseguir:

Precisament enguany es dona la circumstància que la plantilla del SAD del Prat cobrarà l’increment salarial que correspon als i les treballadores públiques, mentre que les del sector privat no es beneficiaran d’aquest augment.

Així i tot, la secció sindical de la CGT, amb majoria al comitè d’empresa del SAD del Prat, reclama la municipalització del servei, però des del consistori consideren que no és una mesura viable i insisteixen en què ja és 100% públic.

Servei de més qualitat

Les persones usuàries del SAD valoren millor aquest servei des que el gestiona S21. Recordem que aquesta fundació és una empresa pública que depèn del Consorci de Salut i Social de Catalunya, organisme format per més d’un centenar d’administracions i empreses públiques on el consistori pratenc també hi té participació.

El SAD es presta al Prat de forma pública des de la tardor del 2019 i durant 2022 ha atès més de 700 persones.