Bellvitge quadruplica les consultes per l’ús excessiu de videojocs

Les persones afectades perden l’autocontrol i abandonen altres activitats socials, lúdiques, laborals o escolars
Dimarts, 10 gener 2023 · 11:03 hores ActualitatSalutSocietat

Actualitat
Salut
Societat

L’Hospital de Bellvitge, centre de referència per a la població del Prat, ha detectat un fort increment de les consultes per ús excessiu de videojocs. Es calcula que un 3 % de la població està subjecta a patir aquest tipus d’addicció comportamental, amb conseqüències greus en l’àmbit personal, familiar, social, laboral i/o acadèmic. 

Cada cop més noies

La psicòloga clínica Susana Jiménez, cap de la Unitat de Joc Patològic i Addiccions Comportamentals (sense substàncies) de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) explica que “el risc problemàtic de l’ús de videojocs s’ha associat tradicionalment al gènere masculí, però rebem cada vegada més consultes de noies”.

Tot i que fa anys que augmenta progressivament, el 2021 es va multiplicar per quatre la freqüència de consultes per problemes relacionats amb l’ús excessiu de videojocs a l’Hospital de Bellvitge. Els experts apunten al confinament per la pandèmia com una possible causa d’aquest repunt.  “Fins que pacients i famílies no reconeixen que s’està patint una addicció i acudeixen a la consulta poden passar mesos”, explica Susana Jiménez.

Segons Jiménez, “en el context adequat i amb un patró d’ús saludable, els videojocs poden ser educatius, augmentar determinades capacitats i habilitats, millorar l’autoestima i les relacions socials i fins i tot practicar idiomes”. La majoria dels estudis apunten que els videojocs de caràcter massiu, online, de rol i multijugador -coneguts com MMORPG- són els que més problemes d’ús excessiu generen.  

Senyals d’alerta

Segons l’equip de la Unitat de Joc Patològic i Addiccions Comportamentals de l’Hospital de Bellvitge, els senyals d’alerta que ens poden indicar que hi ha una addició són aquests:

•         Rellevància en la vida de la persona

•         Pèrdua de l’autocontrol sobre aquesta activitat

•         Un temps excessiu dedicat als videojocs de forma diària (4-5 hores)

•         Augment de la irritabilitat, ansietat i tristesa en deixar de jugar.

•         Abandonament d’altres activitats socials, escolars/laborals i lúdiques, així com conseqüències negatives en altres aspectes vitals. 

•         Persistència en l’ús de videojocs, malgrat totes les conseqüències negatives.

Les caixes de botí, entre la ludopatia i els videojocs

Alguns videojocs permeten comprar loot boxes (caixes de botí), que són ítems virtuals que produeixen recompenses aleatòries quan són comprades, ja sigui amb hores de joc o bé pagant un import real en diners.  Des del punt de vista psicològic, “hi ha similituds entre l’addicció als jocs d’atzar i aquest tipus videojocs, ja que encoratgen el fet de gastar diners en ítems que no són comprats, sinó producte d’un algoritme informàtic”, segons l’experta en joc patològic de l’Hospital de Bellvitge. 

La incertesa i l’excitació de comprar aquestes caixes de botí facilita la repetició de l’hàbit de buscar la recompensa desitjada. Com en els jocs d’atzar, el reforç positiu del premi té un patró intermitent i variable (amb un resultat desconegut), i cada cop es gasten més diners en un intent de compensar el que s’ha invertit. Alguns autors argumenten que les caixes de botí poden representar la transició d’un ús de videojocs saludable a un ús problemàtic, o fins i tot la transició als jocs d’atzar.