El Prat, lluny d’assolir els objectius de reciclatge que demana Europa

L’Agència de Residus de Catalunya considera que hi ha molt marge de millora en l’àmbit de la recollida selectiva
Divendres, 23 desembre 2022 · 12:57 hores ActualitatSocietatSostenibilitat

Actualitat
Societat
Sostenibilitat

El Prat va incomplir els objectius de reciclatge de la Unió Europea (UE) el 2020 i es troba lluny d’assolir els nivells marcats per als pròxims anys. Actualment, a la nostra ciutat es recicla el 38 % dels residus, un 12 % per sota del què hauríem de fer. De cara al 2030 s’ha d’aconseguir arribar al 60 %, un objectiu que, vistos els precedents, sembla difícil.

Una de les solucions a aquest problema són els sistemes de recollida d’alta eficiència. De fet, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha atorgat 22 milions d’euros aquest 2022 per impulsar aquest tipus de sistemes als municipis catalans i prepara una nova convocatòria de 10 milions per a l’any vinent. Així ho destaca el director de l’ARC, Isaac Peraire Soler, del qual podeu escoltar una entrevista enllaçada a peu de pàgina.

Recollida porta a porta

Aquest any  2022 ja hi ha 302 municipis a Catalunya que fan recollida porta a porta, pràcticament un terç dels pobles i ciutats del país. El Prat no n’és uns, ja que encara no existeix un sistema de recollida d’alta eficiència instaurat, tot i que fa anys que se’n parla. Àlex Pasqual Claramunt, cap de l’àrea de Serveis Urbans de l’Ajuntament del Prat, en parla en una altra entrevista que també trobareu enllaçada a peu de pàgina.

Contenidors intel·ligents

Una alternativa al sistema de porta a porta podrien ser els contenidors intel·ligents, que permetrien fer un seguiment del nivell de reciclatge de cada llar pratenca.

La recollida selectiva d’alta eficiència ha d’ajudar a gestionar la gran quantitat de deixalles que genera la nostra ciutat. Anualment, al Prat es generen unes 30.000 tones de brossa cada any, és a dir, cada pratenc/a aboca, de mitjana, 1,3 kg de deixalles a les escombraries cada dia.

El cas del Prat, sense un sistema de recollida selectiva d’alta eficiència, no és únic a Catalunya. De fet, menys de la meitat de les localitats catalanes van complir els objectius de reciclatge el 2020 i enguany al conjunt del país no s’ha arribat al 50 % de residus reciclats. Segons Peraire, la tendència és bona, però millora massa lentament.

Nova llei de residus

Per això, des del Govern s’està preparant una nova llei de residus que forci als municipis, administracions i empreses a millorar els nivells de reciclatge. Una llei que va amb retard després de la crisi de govern a l’octubre. Es preveu, però, que de cara a l’any vinent la llei pugui veure la llum.

Residus per Nadal

La reducció de residus és clau en aquestes dates. I és que a Catalunya pels volts de Nadal augmenta fins a un 40 % l’abocament d’ampolles de vidre, especialment de vi i cava. També creix el paper i el plàstic, entorn d’un 8 %, i pel que fa a la fracció orgànica se’n recullen prop de mil tones més de l’habitual.

Entrevistes a elprat.ràdio

– Isaac Peraire (Agència de Residus de Catalunya):

– Àlex Pasqual (Ajuntament del Prat):