La justícia europea conclou que a l’àrea de Barcelona s’incompleixen “sistemàticament” els límits de contaminació

Segons el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, l'omissió dels objectius climàtics posa en risc la salut de 4,2 milions de persones
Dijous, 22 desembre 2022 · 11:25 hores ActualitatEconomiaSocietat

Actualitat
Economia
Societat

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha conclòs que l’Estat espanyol va incomplir “sistemàticament” els límits de gasos contaminants a l’àrea de Barcelona i a Madrid.

En el cas de Barcelona, la justícia europea acusa la ciutat i l’àrea metropolitana –el Prat, per tant, inclòs- d’infringir la directiva de qualitat de l’aire perquè, almenys fins al 2019, s’hi va emetre més diòxid de nitrogen del permès.

Risc per a la salut de milions de persones

El TJUE apunta que Barcelona i Madrid van superar els nivells màxims permesos de diòxid de nitrogen (NO2) entre els anys 2010 i 2018, mentre que en el cas del Vallès Oriental, l’Occidental i una part del Baix Llobregat l’incompliment es va produir entre 2010 i 2017. En la sentència, la justícia europea subratlla que l’omissió dels objectius climàtics ha posat en risc la salut dels 4,2 milions d’habitants que tenen les zones catalanes i dels 3,1 milions que viuen a la capital espanyola.

L’Ajuntament de Barcelona es defensa

Dimarts passat, l’Ajuntament de Barcelona va defensar la feina feta des del 2015, i que la ciutat estigui “a les portes” d’arribar als límits que imposa la UE. El consistori de la capital assegura que la contaminació de diòxid de nitrogen (NO2) a la ciutat ha baixat un 30 % des del 2015, i ho atribueix en bona mesura a la implantació de la zona de baixes emissions (ZBE). També espera que es tinguin en compte els plans de transformació de la ciutat que ha de suposar l’expulsió de vehicles privats de la ciutat.