L’acord per als pressupostos de la Generalitat inclou un nou CAP al Prat, a la finca de Cal Gana

El Govern català i el grup parlamentari d'En Comú Podem també pacten rehabilitar l'Equipament Cívic Delta
Dijous, 15 desembre 2022 · 09:00 hores ActualitatSalutSocietat

Finca de Cal Gana,

Actualitat
Salut
Societat

L’acord a què han arribat el Govern de Catalunya (ERC) i el grup parlamentari d’En Comú Podem per aprovar els pressupostos de la Generalitat per a l’any 2023 inclou el compromís del Departament de Salut d'”elaborar el pla funcional d’un nou Centre d’Atenció Primària (CAP) a la finca de Cal Gana, d’acord amb el solar que finalment estableixi l’Ajuntament”.

Aquest CAP donaria servei a la zona de la ciutat més allunyada dels CAP actuals (Ramona Via, Disset de Setembre i Doctor Pujol i Capsada), un sector que està en ple creixement, amb el desenvolupament de la segona fase de l’Eixample Sud.

El pacte per als pressupostos també preveu l’objectiu d’avançar en assolir que el 25 % del pressupost de l’àmbit sanitari es destini a l’atenció primària, incrementar un mínim de 279 milions d’euros la dotació del pressupost destinat a aquest àmbit assistencial (que representa un augment del 15,3 % respecte del pressupost de 2022), “amb l’objectiu que en l’execució pressupostària es pugui arribar als 2.350 milions d’euros, sempre que la disponibilitat de nous professionals ho permeti”. Aquesta dotació hauria de servir per reforçar l’atenció assistencial, reduir les llistes d’espera i millorar les condicions laborals dels professionals de la salut.

Pel que fa a la nostra ciutat, el pacte entre el Govern i En Comú Poem també preveu que el Departament de Territori, a través de l’INCASOL (Institut Català del Sòl), inverteixi 1 milió d’euros en la rehabilitació de l’edifici de l’Equipament Cívic Delta, al barri de Sant Cosme. Fa anys que l’Ajuntament del Prat reclama a la Generalitat que li traspassi la titularitat d’aquest equipament.

Tot seguit podeu consultar el text de l’acord.

AMPLIACIÓ

L’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, ha donat més detalls sobre aquest tema a elprat.ràdio, on ha dit que el nou CAP té com a objectiu substituir i millorar l’actual CAP Disset de Setembre. El pla funcional definirà les necessitats per ubicar en el nou CAP serveis d’atenció primària i d’urgències, però també serveis que actualment s’ofereixen a les consultes externes de l’Hospital de Bellvitge.

Mijoler explica que l’actual CAP Disset de Setembre necessitaria una remodelació, que és molt complexa per les seves característiques. I així, efectivament, ho reconeix el departament de Salut de la Generalitat, que hauria aprovat l’opció de fer un nou equipament en un solar municipal, concretament a Cal Gana.

Segons l’alcalde, al Prat no li correspon tenir de moment quatre CAP pel volum de població actual.