El pressupost municipal de 2023 serà de més de 126 milions d’euros per garantir els serveis públics tot i el context advers

Dimarts, 13 desembre 2022 · 14:16 hores EconomiaGeneral

Economia
General

L’Ajuntament del Prat consolida els pressupostos municipals amb una aposta pels serveis públics en un context d’un important increment de costos. Així es desprèn del document que ha presentat l’equip de govern a les entitats i la ciutadania aquest dilluns i que s’ha de debatre al ple municipal de dimecres. Els comptes municipals per l’exercici de 2023 passen de 100 a 106 milions d’euros als quals se sumen més de sis milions i mig en inversions.

A això s’hi ha d’incorporar també les tres empreses municipals (Aigües del Prat, Prat Espais i El Prat Comunicació), el Consorci del Prat Nord i la Fundació Rubricatus. En total, 126 milions i mig d’euros en despeses ordinàries i inversions en uns pressupostos on el mateix alcalde del Prat, Lluís Mijoler, reconeixia que han estat “els més complicats dels meus vuit pressupostos on he participat”, a més de destacar que les finances locals s’hagin consolidat tot i l’increment de costos dels subministres, la inflació i els reptes de la covid dels anys anteriors.

Del gruix dels pressupostos en destaquen quatre àrees. Les que més creixen són Alcaldia, Innovació, Agenda 2030 I Next Generation, que arriba fins gairebé els 1’2 milions d’euros. També Acció Ambiental i Energia que suma gairebé un milió d’euros respecte del 2022 i passa a comptar amb 2’5 milions de pressupost.

Els altres departaments que també veuen incrementat les seves partides de forma important són les d’Educació i d’Activitat Física i Esport, que creixen al voltant d’un 16% respecte de l’anterior exercici. En aquest sentit l’elevat cost dels subministraments energètics als complexes esportius municipals, centres educatius i edificis culturals representen bona part de l’augment pressupostari d’aquestes àrees.

Tot i així les àrees amb un pressupost més alt segueixen sent Manteniment i Serveis, Economia, Governança i Qualitat Democràtica, així com Acció social i Comunitària. En conjunt representen el 48% de la despesa total del consistori.

Precisament la despesa social es manté entre les més altes de Catalunya, només per sota de Barcelona i Esparraguera.

En l’apartat d’inversions destaquen més de 3,4 milions per començar la construcció de la nova residència municipal de la gent gran a l’Eixample Sud o els prop de 700.000 euros de la reforma de l’Institut – Escola Pepa Colomer.

També es finançarà amb gairebé mig milió d’euros el patinòdrom que construirà l’AMB al Parc Nou. En aquest apartat també s’hi inclouen altres projectes inclosos al Pla d’Actuació Municipal ja en marxa, com la pacificació de carrers, els pressupostos participatius o la millora d’equipaments municipals, entre d’altres. En total poc més de sis milions i mig d’inversió, gairebé un 30% menys que els anteriors pressupostos.

D’altra banda, també es preveuen més inversions finançades, en aquest cas, a través dels fons europeus NEXT GENERATION però que no apareixen reflectides al pressupost, com ja va passar a l’anterior exercici.

La majoria d’aquests projectes tenen a veure amb la construcció d’habitatge de lloguer social, àmbit en el què el consistori ha reclamat més implicació de la Generalitat, l’administració competent en la matèria.

En l’apartat d’ingressos, els impostos -congelats des de 2019- segueixen sent la principal partida pressupostària, juntament amb les aportacions de les grans infraestructures com el port i l’aeroport, que augmenten la seva tributació. Encara en aquest apartat destaquen les transferències d’altres administracions com la Generalitat o l’estat, entre d’altres.

Tot plegat uns comptes municipals que s’han d’aprovar, com dèiem, al ple municipal d’aquest dimecres i que podreu seguir en directe a elprat.tv.

Podeu recuperar l’audiència pública al següent enllaç:

Entrevista a elprat.ràdio sobre els pressupostos: