L’Ajuntament busca socis i usuaris per a la nova empresa Energia del Prat

Es volen instal·lar plaques fotovoltaiques a totes les cobertes (tant industrials com residencials com públiques) on sigui possible
Dijous, 1 desembre 2022 · 13:35 hores ActualitatComerçEconomia

Actualitat
Comerç
Economia

L’any vinent es constituirà l’empresa Energia del Prat, una societat mixta que estarà participada en un 40 % per l’Ajuntament; un 40 % per inversors privats (empreses i particulars); i un 20 % per una associació d’usuaris.

L’Ajuntament ja ha obert el període perquè tant inversors com usuaris puguin apuntar-se a aquesta empresa, que no té ànim de lucre i les característiques de la qual la converteixen en una comunitat ciutadana d’energia (tota la informació a energiadelprat.cat)

Inversors privats

Les empreses o particulars que vulguin participar poden fer-hi aportacions a partir de 500 euros i fins a 60.000. Aquesta inversió podrà suposar futurs descomptes en els serveis energètics que prestarà l’empresa. Hi ha temps fins al 16 de desembre.

Associació d’usuaris

Les persones que no hi vulguin invertir però que sí vulguin ser usuàries d’Energia del Prat es constituiran en una associació.

Participació municipal

Per la seva banda, l’Ajuntament ja ha aportat a Energia del Prat un capital inicial de 180.000 euros.

Objectius d’Energia del Prat

Energia del Prat té l’objectiu, a llarg termini, de donar servei a tot el municipi. Per a aconseguir-ho, vol posar plaques fotovoltaiques a totes les cobertes (tant industrials com residencials com públiques) on sigui possible. D’aquesta manera vol oferir el màxim possible d’energia d’origen renovable i de proximitat, tot i que de moment només es podrà consumir durant les hores de producció solar.

Energia del Prat proposarà a la ciutadania —comunitats veïnals, empreses…— que, qui vulgui i pugui, cedeixi la coberta, terrat o teulada i l’empresa hi instal·larà plaques fotovoltaiques. O si la propietat fa ella mateixa la inversió, Energia del Prat li comprarà l’excedent.

Actualment ja es pot comprar energia d’autoconsum dins d’un radi de 2 km a partir d’on estiguin instal·lades les plaques solars. Aquesta energia no paga càrrecs ni peatges i, per tant, està per sota del preu de mercat. Això permetrà que les empreses i particulars que siguin usuàries d’Energia del Prat veuran reduïda la factura, ja que un tant per cent de l’electricitat que consumeixin provindrà de la comunitat ciutadana d’energia.

No cal canviar de comercialitzadora

Per ser usuari d’Energia del Prat no caldrà canviar de comercialitzadora elèctrica ni modificar les instal·lacions a casa. Serà la pròpia comunitat ciutadana d’energia que farà tots els tràmits necessaris amb la nostra comercialitzadora.

Actualment, l’Ajuntament ja ha instal·lat plaques fotovoltaiques en una vintena d’equipaments municipals (centres cívics i culturals, escoles, complexos esportius…).

Entrevista

Tot seguit podeu escoltar una entrevista amb Susana Laredo, cap d’Energia de l’Ajuntament del Prat, que s’ha emès aquest matí al magazine matinal Planeta Prat d’elprat.ràdio: