Un estudi troba que hi ha el doble de víctimes pratenques del nazisme del que es pensava

Dels 5 morts i 3 supervivents que estaven registrats s’ha passat a 12 morts i 6 supervivents, i encara en podrien aparèixer més
Dimarts, 29 novembre 2022 · 14:03 hores ActualitatCultura

Actualitat
Cultura

El cicle “El nazisme i camps nazis” va acabar ahir al vespre amb una xerrada a càrrec de Tania González i Joan Montblanc sobre els pratencs i pratenques deportades a camps de concentració i extermini.

La jornada va ser fruit del seu treball que ha descobert que el nombre de víctimes pratenques a mans dels nazis és el doble del que es creia. Fins ara, moltes d’aquestes víctimes, tot i viure al Prat, eren considerades d’altres municipis perquè només constava el seu lloc de naixement.

Fins ara es creia que 5 persones del Prat van morir i altres 3 van sobreviure als camps nazis, però la investigació de Montblanc i González n’ha elevat la xifra a 12 morts i 6 supervivents. Aquesta feina no ha acabat i encara hi ha casos dubtosos que podrien ser també de persones pratenques que van patir la repressió nazi.

El triangle blau

Els nazis teníen obsessió per catalogar els que consideraven els seus enemics. Són conegudes les estrelles de David grogues que designaven els jueus, els triangles vermells per a presoners polítics, el triangle rosa per a les persones homosexuals o el marró per a persones gitanes, entre d’altres. El triangle blau el van dur molts espanyols que havien fugit del franquisme. El règim de Franco no els considerava espanyols i per tant van ser titllats d’apàtrides. Eren deportades a camps de concentració com el de Gusen, vinculat a Mathausen, on eren forçats a treballar, en molts casos fins a la mort.

La investigació de Montblanc i González no ha acabat, com no ho fa mai l’estudi de la història. Però en aquest cas concret queda molt per saber, des de quantes persones van anar a l’exili fins a l’abast de la repressió del franquisme:

La xerrada formava part d’un cicle que ha tingut com a objectiu recuperar la memòria de les persones represaliades i aprendre del passat per no repetir-ne els errors.

Amb la xerrada “El Pratencs del triangle blau: exili i deportació als camps nazis” ha acabat un cicle de quatre conferències i una projecció de cineclub que ha tingut com a objectiu aprendre del passat i posar nom, cara i història a unes víctimes que van ser oblidades i silenciades durant dècades.