Per què hem d’eliminar tots els bernats marbrejats que trobem?

Aquest insecte invasor de procedència asiàtica és letal per a les plantes, tant ornamentals com agrícoles, si bé és inofensiu per a persones i animals
Divendres, 4 novembre 2022 · 11:35 hores ActualitatAgriculturaEconomia

Actualitat
Agricultura
Economia

El Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat ha demanat a la població que elimini tots els bernats marbrejats que trobi, tant als balcons com a l’interior dels domicilis, a fi d’evitar que a la propera primavera, l’època en què surten de la hibernació i es reprodueixen, hi hagi un esclat de la plaga i puguin afectar els cultius i les plantes ornamentals.

El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte de color marró amb una venació marcada de color fosc en l’extrem de les ales i dues bandes clares a les antenes. És d’origen asiàtic i es va trobar a Catalunya per primera vegada a Girona al 2016, però el mateix any es va trobar també a la ciutat de Barcelona, estenent-se, posteriorment, als cultius del Baix Llobregat.

Comença la hibernació

En aquesta època de l’any, els insectes adults estan començant a entrar a les cases i magatzems per a la seva hibernació, tot buscant temperatures més altes que les de l’exterior.

Les autoritats demanen que, quan vegem aquest insecte, l’eliminem. Si en són molts, podem fer servir un aspirador. Tot i que no transmet malalties als humans i els animals, són molt nocius per a les plantes, tant les ornamentals com els conreus.

La recomanació és eliminar-los directament sense aplicar insecticides, per exemple o ofegar-los amb aigua i, sobretot, no alliberar-los a l’exterior.

Una espècie invasora més

Com ha explicat a elprat.ràdio el cap del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament del Prat, Pau Esteban (enllaç a l’entrevista a peu de pàgina), el bertan marbrejat és una més de les múltiples espècies invasores que tenim al territori del Prat.

El nostre municipi està molt exposat a l’arribada i colonització d’espècies exòtiques, que generalment arriben a través del comerç interncional: vaixells, avions, camions, trens…

Algunes espècies invasores ja plenament presents al nostre entorn són la vespa asiàtica, el mosquit tigre, la gambúsia, el plomall de les Pampes, la tortuga de Florida, el cranc americà, el cranc blau, el silur…