El diagnòstic precoç, clau per combatre el càncer de mama

El càncer de mama provoca la mort d'un miler de dones cada any a Catalunya tot i l'alt percentatge de supervivència (90 %)
Dimecres, 19 octubre 2022 · 17:50 hores SalutSocietat

El llaç rosa ha penjat tot el dia de l'Ajuntament en commemoració de la jornada

Salut
Societat

Avui, 19 d’octubre, es commemora el Dia Mundial contra el Càncer de Mama. Aquesta jornada vol conscienciar de la importància del diagnòstic precoç en aquesta malaltia que és el tumor més freqüent en dones arreu del món. Un càncer amb un alt percentatge de supervivència, prop del 90%, però que també és el que causa més mortalitat, amb un miler de dones a Catalunya anualment. I és que els casos d’aquesta malaltia augmenten i ja s’estima que 1 de cada 8 dones la tindrà en algun moment de la seva vida així com un 2% dels homes.

L’any passat es van detectar més de 4.600 tumors d’aquest tipus i la majoria van ser dones majors de 49 anys, tot i que també hi va haver joves.

La detecció precoç permet detectar el càncer de mama en una etapa molt inicial, quan encara no produeix molèsties. És per això que el Departament de Salut convida les dones d’entre 50 a 69 anys a fer-se una mamografia de control cada 2 anys i es destaca la importància d’anar a consulta davant qualsevol símptoma per no deixar créixer el tumor.

La prevenció és un altre element bàsic per reduir l’impacte de la malaltia. En aquest sentit, es recomana mantenir una vida saludable, fer activitat física regularment, reduir el consum d’alcohol i practicar la lactància materna.

Davant el diagnòstic del càncer de mama, un element important és l’enfocament multidisciplinari que intervenen en el seguiment i el tractament dels efectes secundaris com poden ser problemes de cor o pèrdua de sensibilitat a causa de la quimioteràpia.

A Catalunya, anualment es realitzen unes 6.000 cirurgies de càncer de mama a l’any i el 25 % ho són per mastectomia. D’aquestes, el 60% de les reconstruccions mamàries es realitzen de manera immediata.

A continuació podeu escoltar l’entrevista a la metgessa preventivista de la Unitat de Cribratge de Càncer de l’ICO, Núria Vives.