Núria Oreja Chacón: “Vaig veure a les tres gegantes i vaig dir: aquest any us aneu de Festa Major”

L'artista pratenca és l'autora del cartell de Festa Major 2022, un cartell amb marcat caràcter feminista
Dimecres, 7 setembre 2022 · 12:53 hores Art i dissenyCulturaFesta Major

Núria Oreja Chacón als estudis de elprat.ràdio

Art i disseny
Cultura
Festa Major

La Griselda, la Paulina i l’Eulàlia, les tres gegantes de la ciutat, són les protagonistes del cartell de Festa Major 2022, creat enguany per Núria Oreja Chacón.

L’artista pratenca ha passat aquesta setmana pels micròfons de elprat.ràdio on ha explicat precisament com va néixer la idea: “Vaig començar a caminar i vaig veure a la Paulina i l’Eulàlia a La Nau; vaig veure després a la Griselda a l’Ajuntament i vaig dir: ties, aquest any us aneu de festa”, expressa l’artista parlant d’un cartell de caràcter marcadament feminista.

Així, el cartell incorpora quatre mans, on queden representades les gegantes, que aixequen alguns elements festius com són un got, una bola de discoteca i un llumí. I les mans formen una W amb què l’artista també vol reivindicar les dones i el seu dret a sortir de festa lliures: “Som lliures sense cap tipus de por”.  

De fet, les gegantes sostenen aquests elements fent una paròdia d’altres cartells on les dones tenien merament un paper passiu respecte als productes i passen a ser subjecte de la pròpia festa.

Pel que fa la trajectòria de l’artista, Núria Oreja Chacón ha participat en diversos projectes artístics en els darrers anys. Entre els últims hi ha la imatge que acompanyava la programació de La Capsa del passat mes d’abril i l’exposició “Nosaltres, les dones” que es va poder veure a Jardins de la Pau. També el projecte TOCATE-LES que tenia l’objectiu de sensibilitzar i promoure l’autoexploració com una de les mesures de detecció precoç amb motiu del Dia Internacional contra el Càncer de Mama.

Podeu escoltar tota l’entrevista a continuació:


‘Tinta Fina’, finalista als premis Junceda

L’artista pratenca ‘Tinta Fina’ (el nom artístic de Núria Inés Hernández) és una de les finalistes de la XX edició dels premis Junceda, organitzats per  l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC), per la imatge gràfica de la darrera edició de la Fira Avícola.

La imatge de la 48edició de la Fira Avícola del Prat, per la qual “Tinta Fina” ha estat nominada finalista d’aquests premis, està  inspirada en la tradició rajolaire, pròpia de Catalunya i d’altres cultures mediterrànies. L’artista pratenca va dibuixar i pintar a mà  sobre rajoles i plats de ceràmica il·lustracions relacionades amb el Prat i les seves diferents manifestacions culturals, agrícoles i gastronòmiques, com les vinculades al Pota Blava i la carxofa.

Aquests premis volen premiar i donar a conèixer treballs corresponents als diferents àmbits d’aplicació de la il·lustració i estan organitzats per l’APIC, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona. El jurat dels premis ha escollit un total de 42 finalistes de fins a 14 categories diferents, tres dels quals corresponen a l’àmbit de la publicitat, entre ells “Tinta Fina”. Entre els finalistes, es triaran els guanyadors i guanyadores d’aquesta edició, que rebran el guardó a l’acte d’entrega de premis el proper 20 d’octubre a Barcelona.