Entra en vigor el decret d’estalvi energètic

Les mesures preveuen la limitació de la temperatura a establiments públics i privats així com apagar la il·luminació durant les nits
Dimarts, 9 agost 2022 · 13:03 hores General

General

Aquesta passada mitjanit ha entrat en vigor el decret d’estalvi energètic del Govern espanyol que preveu entre d’altres mesures l’ajustament de la climatització a edificis administratius, espais comercials i d’oci entre d’altres. Concretament estableix una temperatura de 27 graus durant els mesos d’Estiu i de 19 a l’Hivern.

Ara bé hi haurà excepcions aquells espais que no puguin respectar aquest barem per condicions laborals com les cuines dels restaurants. També queden fora els centres de formació, sanitaris, perruqueries, gimnasos o mitjans de transport.

A banda d’això també s’hauran d’apagar els llums dels aparadors de les botigues a partir de les deu de la nit i la il·luminació d’espais públics quan no estiguin en ús. Així mateix caldrà mantenir les portes tancades quan estiguin en marxa els sistemes de calefacció o refrigeració.

Les mesures es posen en marxa a partir de dimecres 10 d’agost si bé pel que al tancament de portes, els establiments hauran de comptar amb un sistema automàtic abans del 30 de setembre. A més hauran d’informar de l’estalvi amb cartells o pantalles ben visibles i que hauran d’estar col·locades abans del 2 de setembre.

També s’haurà d’avançar la inspecció d’eficiència energètica abans que acabi aquest any en el cas d’aquells edificis que l’hagin realitzat abans de l’1 de gener del 2021.

La majoria de mesures estaran en vigor almenys fins el novembre del 2023. El pla de l’executiu central forma part de l’estratègia de la Unió Europea per reduir el consum energètic arran del conflicte amb Rússia. De fet els estats membres han acordat una reducció del consum del gas en un 15% fins la primavera, una xifra que es redueix a la meitat en el cas d’Espanya i Portugal.