L’Ajuntament del Prat, entre les administracions víctimes d’una estafa informàtica de gran escala

Els lladres es feien passar per empreses proveïdores i, en el cas del consistori pratenc, haurien estafat gairebé 46.000 €
Dilluns, 18 juliol 2022 · 08:21 hores ActualitatSeguretatSocietat

Actualitat
Seguretat
Societat

L’Ajuntament del Prat és una de les víctimes d’una estafa informàtica que ha afectat altres ajuntaments catalans, consells comarcals i diferents entitats públiques: el Servei Català de Trànsit, l’Ajuntament de Viladecans, l’Hospital de Sant Pau, el Consell Comarcal del Baix Ebre , etc.

El grup d’estafadors hauria aconseguit uns vuit milions d’euros de diner públic amb estafes a 25 administracions catalanes, segons ha publicat el diari La Vanguardia. Es tracta d’una organització internacional que hauria actuat a diferents llocs d’Espanya. El cas està en mans de l’Audiència Nacional en una macrocausa internacional. Els Mossos van començar a investigar-ho fa dos anys.

Segons aquesta informació, el robatori a l’Ajuntament del Prat no és dels més elevats, ja que “només” ascendeix a 45.880 €, que els estafadors es van apropiar fent-se passar per l’empresa Continental Pàrquing. La majoria dels robatoris són més elevats, alguns fins a més de mig milió d’euros.

Correus electrònics falsos

Els estafadors es feien passar per proveïdors i enviaven un correu electrònic a les administracions on deien que havien canviat el número de compte per pagar els seus serveis. Quan rebien els diners els transferien a altres comptes per dificultar-ne el rastre.

Segons explica el diari, els estafadors buscaven les empreses proveïdores a través del portal de transparència de les administracions i, amb una senzilla recerca per Internet, imitaven el logotip i creaven un compte de correu que es pogués confondre amb l’original quan el rebia l’administració corresponent.

La primera veu d’alerta va venir del centre mèdic Delfos, que va denunciar que havien suplantat la seva identitat per cobrar factures que els corresponien. Més tard s’han conegut estafes a diversos ajuntaments, com els de Molins de Rei i Sant Martí Sarroca, on els estafadors van poder aconseguir diners destinats al servei de neteja.

Fa un mes i mig, l’Ajuntament de Barcelona va ser víctima d’un cas similar i va arribar a pagar 13 factures al compte d’uns estafadors que es feien passar per un proveïdor municipal.

Poc després es va saber que també hi va caure l’Ajuntament de Palma, quan pensava que estava pagant a l’empresa adjudicatària del servei municipal de neteja, però en realitat estava enviant els diners als estafadors.