De setembre a desembre rodalies serà gratis i els bitllets integrats costaran la meitat

Dijous, 14 juliol 2022 · 10:58 hores ActualitatEconomiaTransport

Actualitat
Economia
Transport

L’anunci del president espanyol, Pedro Sánchez, de fer gratuïts els bitllets de Renfe rodalies i mitjana distància des del setembre fins a finals d’any queda aigualit per la realitat metropolitana. Aquí, la majoria de viatges en tren són, segons l’Autoritat del Transport Metropolità, de persones usuàries que fan servir bitllets integrats, és a dir, aquells que es poden fer servir també al metro, ferrocarril i als autobusos.

El 70 % viatja amb abonament integrat

Així doncs, aquelles persones que facin servir aquests tipus de bitllets, que són pràcticament el 70 % dels viatgers i viatgeres de rodalies, no podran beneficiar-se d’aquesta gratuïtat, ja que hauran de continuar comprant els bitllets integrats per fer servir la resta de mitjans de transport.

Segons Renfe, aquesta mesura comportarà un increment de passatge que podrà assumir perquè, diuen, el servei funciona al 80 %. El govern espanyol calcula que el cost de la mesura serà d’uns 250 milions d’euros i confia que permetrà la gratuïtat de 75 milions de viatges a tot l’Estat.

Ara bé, les persones usuàries de bitllets de transport integrat, com la T-Usual o la T-Casual, sí que es podran beneficiar d’una altra mesura: la de la rebaixa de fins al 30 % del preu dels abonaments del transport públic autonòmic i local. La mesura, anunciada pel president espanyol a finals de juny, també entrarà en vigor l’1 de setembre. Aquest tipus d’abonaments es financen entre l’Estat, la Generalitat i els ajuntaments.

La rebaixa aprovada per l’executiu de Pedro Sánchez permet que els governs autonòmics ampliïn la rebaixa. El govern català ha avançat que no pot assumir una rebaixa superior al 50 %, un 20 % més de l’anunciat.

Si finalment la rebaixa dels abonaments de transport integrat a Catalunya és del 50%, la T-Casual d’una zona passarà d’11,35 € a 5,68 fins a finals de desembre, mentre que la T-Usual passarà de 40 a 20.