La llúdriga torna al tram baix del Llobregat

La presència d’aquest mamífer és un indicatiu de la bona qualitat de l’aigua
Dissabte, 2 juliol 2022 · 08:30 hores SocietatSostenibilitat

Societat
Sostenibilitat

Tècnics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona han captat imatges nocturnes de llúdrigues a la part baixa del riu Llobregat. Una imatge que no es donava des de febrer de 2020, quan es van trobar rastres d’aquest mamífer aigües amunt, a l’alçada de Castellbisbal.

Ha estat durant els darrers treballs d’anàlisi de connectivitat ecològica que està fent l’ens metropolità en el marc de les seves competències de recuperació socioambiental i gestió dels espais fluvials. De fet, que s’hagi vist aquest mamífer al tram final del riu és indicatiu, segons expliquen els experts, de la bona connectivitat ecològica del riu, així com de la bona qualitat ambiental del riu Llobregat.

 Les llúdrigues són mamífers carnívors semiaquàtics que habiten rius, llacs, llacunes i aiguamolls amb bona qualitat de l’aigua. Qüestió que converteixen aquesta espècie en un bioindicador de l’estat dels sistemes fluvials.

Habitual a l’àmbit metropolità

Aquest tipus de mustèlid va ser considerat en perill d’extinció l’any 1973 i va ser protegit a tot l’Estat espanyol. En canvi, segons l’informe de l’Estat de la natura a Catalunya de l’any 2020, portat a terme per l’Observatori del patrimoni natural i la biodiversitat, la reintroducció d’exemplars de llúdriga del 1995 al 2001 al nord-est de Girona, va contribuir a recuperar l’espècie en bona part de les conques, especialment de Girona i Barcelona.

Ara, de fet, la llúdriga ha estat vista en diferents punts del riu Llobregat i Besòs i l’AMB constata la seva presència contínua al territori i major mobilitat.